Για το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Έβρου μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ορεστιάδα.  

Ο πρώτος πυλώνας είναι το Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης (2023-2025), αξίας 90 εκατ. ευρώ ως πρώτες δράσεις ανταπόκρισης στην καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά. 

Ο δεύτερος πυλώνας είναι το Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου 2021-2030, 2,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 136 μεγάλα έργα, στην πλειονότητά τους σε εξέλιξη. «Όλων η πρόοδος είναι δημόσια ορατή πλέον μέσα από την πλατφόρμα erga.gov.gr, για να μπορεί κάθε πολίτης να ενημερώνεται και να αξιολογεί» είπε ο Παύλος Μαρινάκης. 

Ο τρίτος πυλώνας είναι το νέο πρόγραμμα έργων και μελετών (Evros Meta) (2025-2030), αξίας 180 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται και -εφόσον υπάρχει χώρος- μπορεί να εντάσσονται νέα έργα. Τα 19 στοχευμένα μέτρα πολιτικής που παρουσιάζονται σήμερα, συνολικού ύψους άνω των 60 εκατ ευρώ. 

«Ο Έβρος, παρά τις προκλήσεις, βρίσκεται σε μία πολύ θετική μετάβαση. Πολλά εμβληματικά έργα προχωρούν κανονικά, κάποια έχουν ολοκληρωθεί και πριν λίγες μέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Τερματικός Σταθμός LNG που βάζει οριστικά την Αλεξανδρούπολη στον χάρτη των σημαντικών ευρωπαϊκών κόμβων ενέργειας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή σταθερότητα και τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας στο πεδίο. Η σιδηροδρομική γραμμή, ο φράχτης και ο Μεθοριακός σταθμός στους κήπους, η Ανατολική Περιφερειακή στην Αλεξανδρούπολη, οι φοιτητικές εστίες, η αναβάθμιση του Λιμένα, των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου, και βέβαια η Αστυνομική Διεύθυνση, το Δικαστικό Μέγαρο της Αλεξανδρούπολης, τα δίκτυα ευρυζωνικότητας είναι μερικά μόνο από όσα γίνονται στην περιοχή. Πρόκειται για έργα που ξεπερνούν τα 2,83 δισ. ευρώ και έρχονται να προστεθούν στις παρεμβάσεις που ανακοινώνονται σήμερα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη