Για ακόμη ένα «όχι» του ΠΑΣΟΚ, το πέμπτο από την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στην κριτική που έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού.

«Έχει ενδιαφέρον να τα μετρήσουμε τα όχι του ΠΑΣΟΚ. Εδώ ουσιαστικά, προαναγγέλλει το ΠΑΣΟΚ ένα ακόμα όχι, αν δεν κάνω λάθος είναι το πέμπτο όχι, που λέει μέσα σε λίγες εβδομάδες, μετά την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος και αυτά τα όχι, δεν είναι όχι στον Κ. Μητσοτάκη, στον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, στην Νέα Δημοκρατία, είναι όχι στους πολίτες. Είναι εναντιώσεις σε σημαντικά ζητήματα που όλα είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Ξεκινάω με αυτό που με ρωτήσατε. Η Κυβέρνηση νομοθετεί μια ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά πέραν του γεγονότος ότι νομοθετεί μια ευρωπαϊκή οδηγία, που την ακολουθούν για παράδειγμα στη Γαλλία, δεν νομίζω ότι στη Γαλλία ακολουθείται μια αντιλαϊκή πολιτική. Ουσιαστικά τι νομοθετούμε; Για να καταλαβαίνει ο κόσμος, να καταλαβαίνουν οι πολίτες που μας ακούνε. Την απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού, από το 2028 και μετά, αφού θα τον έχουμε αυξήσει 46% , γιατί πολύ κουβέντα έχει γίνει στο παρελθόν, πολύ συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, αλλά η Νέα Δημοκρατία σε αντίθεση με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, αυξάνει μόνο τον κατώτατο μισθό. Η νομοθεσία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα, ουσιαστικά και στους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν τις αντίστοιχες αυξήσεις, άρα δεν αφήνουμε στην άκρη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, τους δημοσίους υπαλλήλους. Βάζουμε αντικειμενικά κριτήρια και ένα εκ των οποίων είναι η στήριξη των εισοδημάτων που θεωρούνται τα πιο χαμηλά εισοδήματα και κάθε φορά που φαίνεται ότι υπάρχουν αυξήσεις στα νοικοκυριά, τις αντίστοιχες αυτές αυξήσεις θα τις παρακολουθούμε και θα είναι το βασικό κριτήριο αύξησης του κατώτατου μισθού, στην παραγωγικότητα της οικονομίας και κάτι πάρα πολύ βασικό, που αφορά τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους δίνουμε ορατότητα. Ξέρουν δηλαδή τι θα γίνει, θα ξέρουν τι θα συμβαίνει, αναλυτικά με τον κατώτατο μισθό και κατά κάποιον τρόπο και με τον μέσο μισθό, γιατί η μία αύξηση ουσιαστικά επηρεάζει και συνολικά τον μέσο μισθό κατά πολύ μεγάλο ποσοστό.

Είναι μια πολύ ισορροπημένη πρωτοβουλία, το ξαναλέω, υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας και είναι το πέμπτο όχι που λέει το ΠΑΣΟΚ, με τις επιμέρους, εν πάση περιπτώσει, διαφορετικές φωνές και του εκπροσώπου του και της κ. Διαμαντοπούλου, το οποίο μας προξενεί πάρα πολλά ερωτήματα. Δεν ήθελε να γίνονται ταχύτερα διορισμοί στο Δημόσιο και κυρίως να ενισχυθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς να μπορεί να απομακρυνθεί από τη θέση για δέκα χρόνια ο νεοδιορισθείς ή νεοδιορισθείσα, ψηφίζοντας όχι, κάνανε μάλιστα εκεί και ένα παιχνιδάκι με κάποια άρθρα, ενώ καταψήφισαν και πολύ σημαντικά άρθρα, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι όταν ένα νομοσχέδιο δεν ψηφίζεται επί της αρχής, αν δεν ψηφιστεί επί της αρχής, δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για τα άρθρα. Είπαν όχι σε έναν, όχι κεντροδεξιό, εγνωσμένου κύρους Συνήγορο του Πολίτη, μπλοκάροντας μια εκλογή μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνο και μόνο με μια πρόφαση για το ναυάγιο της Πύλου, λες και ο κ. Σωτηρόπουλος, θα μπλόκαρε μια έρευνα, ενώ έχει προκύψει ανάγκη αντικατάστασης του κ. Ποττάκη πολύ πριν ξεκινήσει η έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου. Είπαν όχι σε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Είπαν όχι και μάλιστα συγκεκριμένα «παρών» για την ακρίβεια, στις βελτιώσεις στον δικαστικό χάρτη που ζητούσε ο ίδιος Δικηγορικός Σύλλογος. Σκεφτείτε το τελευταίο το ψήφισε μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ξαναλέω λοιπόν, ούτε τα απορρίμματα και η διαχείριση τους, ούτε οι βελτιώσεις για τους δικηγόρους, ούτε οι ταχύτεροι διορισμοί και η έμφαση στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη και ούτε βέβαια αυτός ο μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό, είναι ζητήματα που κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση. Τουλάχιστον να θέλει να θεωρείται σοβαρή αντιπολίτευση. Άρα το ΠΑΣΟΚ έχει πει μέχρι τώρα πέντε όχι στους πολίτες και κυρίως λέει ένα σταθερό όχι στο να αποκτήσει η χώρα σοβαρή αντιπολίτευση» είπε ο Παύλος Μαρινάκης. 

Για το σχόλιο του Έντι Ράμα ότι δεν υπάρχει Βόρεια Ήπειρος, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι υπάρχει αυτονόητα η ελληνική εθνική μειονότητα που ζει στην Αλβανία και έχει τα δικαιώματα της. Πρόσθεσε ότι ο δρόμος της Αλβανίας για την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα και έχει προϋπόθεση τον σεβασμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Μιλώντας για τις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι είναι λυπηρό να συζητάμε 50 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση το ζήτημα της διαγραφής φοιτητών. Για τις αποβολές στα σχολεία λόγω χρήσης κινητών είπε ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι στους μαθητές και ότι οι πολίτες έχουν αφήσει πίσω τους τις διαδηλώσεις για θέματα που δεν συνάδουν με την εποχή.

Ο Παύλος Μαρινάκης επανήλθε στην απαράδεκτη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι επί των ημερών του συνέβη η μεγαλύτερη σκευωρία σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του. «Τον είδαμε να παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας κουνώντας το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη» είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει η χώρα στα χρόνια στα οποία λειτουργούσαν παραϋπουργεία Δικαιοσύνης.

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη: