Πατέλης: Η πολιτική και η θεσμική σταθερότητα φέρνουν επενδύσεις

by news

Η πολιτική και η θεσμική σταθερότητα είναι τα σημαντικότερα εφόδια της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας απόψε στο ψηφιακό συνέδριο «Innovative Greeks», που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece.

Πρόκειται, όπως είπε, για μαραθώνιο και όχι αγώνα ταχύτητας, ενώ σημείωσε τις αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται η μείωση των φορολογικών συντελεστών, τα φορολογικά κίνητρα, μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- το νόμο για την αφερεγγυότητα αλλά και την ψηφιακή μεταρρύθμιση, όπως και την έναρξη λειτουργίας δικτύων πέμπτης γενιάς σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας.

Επενδύουμε για διάστημα που φτάνει και τα 15 χρόνια

Από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν επιλέξει ελληνικές επιχειρήσεις προκύπτει ότι το βασικότερο κριτήριο επιλογής είναι το ανθρώπινο δυναμικό και τα ταλέντα στα οποία η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

«Εστιάζουμε στους ιδρυτές των επιχειρήσεων, στο προϊόν και το μέγεθος της αγοράς που απευθύνονται. Επενδύουμε για διάστημα που φτάνει και τα 15 χρόνια, καθώς χρειάζεται υπομονή και συνεχής προσαρμογή», ανέφερε η Laurel Bowden, Partner της 83North.

Ο Scott Friend, Partner της Bain Capital Ventures, σημείωσε ότι το κίνητρο για την επένδυση στην Ελλάδα ήταν μια καταπληκτική ιδέα και μια καλή ομάδα ιδρυτών της επιχείρησης. «Το ταλέντο είναι πολύ σημαντικό», επανέλαβε ο κ. Friend.

«Έχει αυξηθεί η ζήτηση για υπηρεσίες τηλεϊατρικής»

Ο James Christopoulos, γενικός διευθυντής της CVC Capital Partners, ανέφερε ότι η εταιρεία επενδύει τα τελευταία 4-5 χρόνια έντονα στην Ελλάδα και ξεκίνησε το 2016, όταν υπήρχε ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, καθώς πίστεψε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, σε διάφορους τομείς. Λόγω της πανδημίας έχει αυξηθεί η ζήτηση για υπηρεσίες τηλεϊατρικής, ενώ επενδύουμε και στον τομέα των βιολογικών τροφίμων, που αποτελεί μια παγκόσμια τάση».

Ο Nikitas Koutoupes, γενικός διευθυντής της Insight Partners, σημείωσε πως δεν χρειάζεται να φύγει κάποιος από την Ελλάδα για να πετύχει. «Οι Έλληνες πρέπει να δουν τα δικά τους δυνατά σημεία και τις ιδιαιτερότητες. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να παρέχει ανθρώπινο κεφάλαιο που είναι δύσκολο να βρεις σε άλλες χώρες, ενώ πλεονέκτημα αποτελεί και το θέμα του κόστους».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα