Ο Βαγγέλης Γιαννακούρας θα ορκιστεί βουλευτής στη θέση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος μετά τη διαγραφή του αποφάσισε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του στο ΠΑΣΟΚ.

Είχε προηγηθεί μήνυμα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλουμε στην ομαδική συνομιλία της ΚΟ του κόμματος με παραλήπτη τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, στον οποίο γνωστοποιούσε την απόφαση παραίτησης από βουλευτής.

Ο Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο οποίος εισέρχεται πλέον στη Βουλή, είχε έρθει δεύτερος στην εκλογές του 2023 στην Αρκαδία, πίσω από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όμως στη συνέχεια παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κατέβει με την παράταξη του Πέτρου Τατούλη για την περιφέρεια Πελοποννήσου, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούλη.

Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1956. Κατάγεται από το Αθήναιο της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου Δήμου Τρίπολης.

Σπούδασε Ιατρική και απέκτησε την ειδικότητα του γενικού χειρουργού. Υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός στην Αρκαδία και το 1993 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, διετέλεσε σύμβουλος στην Ομοσπονδία του τέως Δήμου Βαλτετσιωτών, αντιπρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας-ΠΟΕ και γενικός γραμματέας της από το 1993 έως το 1995.

Συγκαταλέγεται μεταξύ των Ιδρυτικών Μελών του Σωματείου Αγροτικών Ιατρών και προσωπικού Αγροτικών Ιατρείων του Νομού Αρκαδίας, στο οποίο διετέλεσε γενικός γραμματέας.

Από το 1984 ως το 1986, υπήρξε μέλος της τριμελούς Επιτροπής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και αντιπρόσωπος της ΕΙΝΠΙΣ το 1986 και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» (πρώην Λοιμωδών) από το 1993 ως το 1996.

Το 1994 εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος Αρκαδίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 1996, του 2000 και του 2007 επιλέχθηκε, τόσο από τη Νομαρχιακή Οργάνωση του κόμματος, όσο και από τα κεντρικά όργανα, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον νομό Αρκαδίας.