Crash test για τον Ανδρουλάκη αποτελεί η μάχη για τον προϋπολογισμό καθώς θα αξιολογηθεί για πρώτη φορά από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας φυσικά στραμμένο το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα για την παρουσία, τις θέσεις και τον πολιτικό του λόγο.

Θα είναι ένα ενδιαφέρον, πολιτικά, τριήμερο η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Όχι μόνο γιατί θα αξιολογηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανάλογα με τις παρεμβάσεις τους, αλλά επίσης επειδή θα διαφανούν ή θα αποκλειστούν δυναμικές συνεννόησης μεταξύ κομμάτων, ενώ θέση θα πάρουν και ανεξάρτητοι βουλευτές με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές.

Συνεπώς, το άγχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι, από τη μία πλευρά, έχει παγιωθεί όχι μόνο στη θέση αλλά και στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, από την άλλη, ότι αποτελεί τον ανταγωνιστικό πόλο που έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Όπως λένε στελέχη του Κινήματος «στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να αποδομήσει το οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης, κυρίως όμως θα εστιάσει στην προσπάθεια να πείσει ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και είναι αυτή που ξεδιπλώνεται καθημερινά μέσα από τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ που ξεγυμνώνουν τα κυβερνητικά λάθη, την κυβερνητική αβελτηρία και την απουσία οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού».

Πάνω σε αυτό το μοτίβο θα κινείται και η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη την Κυριακή, όπου η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί, καθώς τον λόγο θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εστιάσει στο ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης, καταδεικνύοντας συγχρόνως «τις μισές αλήθειες της κυβέρνησης», επικαλούμενος στοιχεία αναφορικά με την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, τις τιμές των σουπερμάρκετ αλλά και την ανεξέλεγκτη δράση των τραπεζών. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης θα επικεντρωθεί και σε ζητήματα της Υγείας, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι οι πολίτες επιβαρύνονται διαρκώς με έξτρα δαπάνες.

Ταυτόχρονα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπερασπιστεί τις προτάσεις-τροπολογίες που κατέθεσε το κόμμα.

Πάντως στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί μουρμούρα για τις θέσεις του κόμματος, οι οποίες έχουν μοιραστεί ήδη σε όλα τα στελέχη σε μορφή non paper για να μην παρατηρούνται φαινόμενα αντικρουόμενων απόψεων.

Για παράδειγμα, όσον αφορά το μη υλοποιήσιμο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικό ότι τα επιτόκια στις χορηγήσεις δανείων που προτείνει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας γνωστοποιεί ότι δεν επιτρέπεται με βάση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και υπενθυμίζει ότι αυτό επιτρεπόταν στην Ελλάδα μέχρι το 1987, και ήταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που το κατήργησε.

Επιπροσθέτως, η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για φορολόγηση των έκτακτων κερδών των τραπεζών δεν θα είχε καμία άμεση επίδραση στα οικονομικά των πολιτών. Και αυτό γιατί έχει ψηφισθεί νόμος σύμφωνα με τον οποίο μια τέτοια φορολόγηση δεν μπορεί να μεταφραστεί σε επιδοματική πολιτική. Βάσει νόμου, θα διοχετευθεί στην κάλυψη του χρέους. Και, ναι, καλή είναι και η κάλυψη του χρέους, αλλά θα ήταν δώρον άδωρον για την τσέπη του πολίτη σε χρόνο ενεστώτα.