Σε μονομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα κερδίσει τον συρρικνούμενο χώρο της κεντροαριστεράς στον Δήμο Αθηναίων μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ τη μάχη των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Το πεδίο αυτής της μονομαχίας δεν είναι άλλο από την υποψηφιότητα του καταδικασμένου για τη συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη.

Το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία, Χάρη Δούκα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες αλλά ούτε και για μεγάλη αισιοδοξία. Με ονόματα όπως της Ρωξάνης Μπέη, του Γιώργου Αποστολόπουλου και της Καλλιόπης Γιαννοπούλου είναι ένα αμιγώς ΠΑΣΟΚικό ψηφοδέλτιο που δεν κάνει κανένα άνοιγμα και δεν είναι ελκυστικό στους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Έτσι, αναγκαστικά, η μεγαλύτερη φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ είναι η επικράτηση σε μια κατά μέτωπον σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κώστα Ζαχαριάδη. 

Σε αυτό το τοπίο, η υποψηφιότητα Κασιδιάρη προσφέρεται για προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύεται στον καταδικασμένο πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής να λάβει μέρος στις εκλογές, όπως έκανε και στις εκλογές του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, δεν στήριξε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και βασίζεται στο επιχείρημα ότι όποιος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση μπορεί να λάβει μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και, φυσικά, να εκλεγεί. Ωστόσο, μπορεί να τεθεί αυτοδικαίως σε αργία αμέσως μετά την εκλογή του.