Στις 30 Ιανουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τοποθετεί τον γνωστό ναύαρχο εν αποστρατεία Αλέξανδρο Διακόπουλο ως τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Δ.Σ. της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Παράλληλα πριν λίγες ημέρες ο Αλέξανδρος Διακόπουλος τοποθετείται απλό μέλος του Δ.Σ. στο Πολεμικό Μουσείο. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις 16 Μαρτίου, με χρονοκαθυστέρηση ενάμιση μήνα(!) από την ανακοίνωση της σύνθεσης του Δ.Σ. της ΕΑΒ και δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση για το Πολεμικό Μουσείο, θυμάται να εκδώσει ανακοίνωση καταγγέλλοντας ρουσφετολογικές επιλογές. «Ξεχνά» βέβαια να αναφέρει ότι η δεύτερη θέση είναι άμισθη, αφήνοντας να πλανάται κάτι ψευδές.

Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη αντιδρά στην τοποθέτηση του Αλέξανδρου Διακόπουλου στη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στην ΕΑΒ και το συνδέει και με την τοποθέτησή του στο Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου, κάνοντας σαφείς υπαινιγμούς ότι ο διακεκριμένος ναύαρχος αποτελεί... ρουσφέτι της κυβέρνησης. Αναρωτιέται γεμάτο νόημα αν το κριτήριο επιλογής του ήταν αυτό «των δικών μας παιδιών». Παράλληλα στην ίδια αργοπορημένη ανακοίνωση, ο τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, αναρωτιέται πως μπορεί να επιτευχθεί εξυγίανση της ΕΑΒ, «όταν αξιοποιείται ένας στενός πυρήνας στελεχών».

Φυσικά πέρα από τα πολύ αργά αντανακλαστικά ενός κόμματος που θέλει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, εντύπωση προκαλεί η επίθεση στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Διακόπουλου. Ο ναύαρχος εν αποστρατεία αποτελεί κυριολεκτικά το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση καθώς αποφοίτησε από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, κατέχει μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, υπηρέτησε σε μάχιμες θέσεις του Πολεμικού Ναυτικού ενώ παράλληλα υπήρξε και ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρόσωπο που έχει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για τη διοίκηση και εξυγίανση της ΕΑΒ αλλά και για άμισθο συμβουλευτικό ρόλο στο Πολεμικό Μουσείο. Προφανώς ο τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ έχει ελάχιστη επαφή με το αντικείμενο της Εθνικής Άμυνας, εξού και η καθυστερημένη ανακοίνωση ενάντια σε έναν έμπειρο ναύαρχο εν αποστρατεία με όλες τις περγαμηνές, ο οποίος αναλαμβάνει το πολύ δύσκολο έργο της εξυγίανσης της ΕΑΒ και μπορεί να προσφέρει αφιλοκερδώς και στο Πολεμικό Μουσείο, έχοντας την εμπιστοσύνη του Νίκου Δένδια με τις επιπλέον γνώσεις του στη Δημόσια Διοίκηση, με μεταπτυχιακό από το Χάρβαρντ, πέραν του ότι ήταν ανώτατος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό. Εάν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αποκτήσει πρόσωπα σαν τον Αλέξανδρο Διακόπουλο για τον τομέα Άμυνας, ίσως τελικά καταφέρει τουλάχιστον να βγάζει ανακοινώσεις στην ώρα τους.