Tα ξίφη βγήκαν από τα θηκάρια τους στο ΠΑΣΟΚ και προτού καν σταλεί η… ανακοίνωση για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο Χάρης Δούκας και ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησαν τον πόλεμο. Ο δήμαρχος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει το στίγμα του πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, με μια «ενωτική» πρόταση, ζητεί τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών στις 3 και 10 Νοεμβρίου, θέλοντας να… προλάβει τον Νίκο Ανδρουλάκη στην πολιτική σκακιέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Δούκα οι συγκεκριμένες ημερομηνίες επιτρέπουν, πρώτον, τη δυνατότητα πολιτικής συζήτησης για την αναγκαία επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και, δεύτερον, τον προσδιορισμό των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας σε χρόνο που δεν επιτρέπει μακροχρόνιες διαδικασίες που θα οδηγούσαν σε εσωστρέφεια.

Απαντώντας, η Χαριλάου Τρικούπη υπογράμμισε με νόημα ότι η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα, καλώντας τον κ. Δούκα να καταθέσει τις σχετικές προτάσεις του στην Κεντρική Επιτροπή και όχι «να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου». Μάλιστα, θυμίζουν στον κ. Δούκα ότι στις 10 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος, «κάτι που προφανώς αγνοεί…»

Και στο βάθος ρήξη

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί ακόμα την μπαγκέτα των πρωτοβουλιών και πιθανότατα η δική του (συναινετική όπως τη χαρακτήρισε) πρόταση θα περάσει από το Σώμα του κομματικού οργάνου. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του παραδέχονται ότι κατέχει την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, εντούτοις είναι σαφές ότι έχει απέναντί του στελέχη, κυρίως βουλευτές, που δεν θα κάνουν εύκολα πίσω, εκτός αν επιλέξει τη ρήξη, που θα φέρει αυτομάτως και τη διάσπαση.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ήδη έδωσε τη «λύση», μιλώντας για εκλογές μέχρι το τέλος του έτους και «επιτρέποντας» έτσι στον Ν. Ανδρουλάκη να διαλέξει εκείνος τον ακριβή χρόνο στον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε εκλογές. Η μοναδική ημερομηνία που για τους αμφισβητίες είναι αδιαπραγμάτευτη είναι μέσα στον Ιούλιο, καθώς, όπως λένε, θα πρόκειται για διαδικασία μεταξύ κολλητών και φίλων του Ν. Ανδρουλάκη, αφού κανένας άλλος δεν θα έχει προλάβει –εν μέσω θέρους– να χτίσει την ατζέντα του αλλά και τις (απαραίτητες στο ΠΑΣΟΚ) συμμαχίες.

Σε κάθε περίπτωση, σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται δύο συν μία υποψηφιότητες: Του νυν προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, του Χάρη Δούκα (που ουσιαστικά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσω της επιστολής προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ), αλλά και του Παύλου Γερουλάνου. Στη μάχη πιθανότατα θα μπει και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, εκτός εάν σύσσωμο το παπανδρεϊκό μπλοκ επιλέξει να στηρίξει τον κ. Δούκα. Θα περιμένει δηλαδή μια… άλλη στιγμή ώστε να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που άλλωστε και ο ίδιος επιθυμεί.

Η εξίσωση ΓΑΠ

Αγνωστος «Χ» παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (που δεν θα βρίσκεται την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά στο Συμπόσιο της Σύμης). Ο κ. Παπανδρέου δεν αναμένεται να δώσει δημοσίως τη στήριξή του σε κάποιον από τους υποψήφιους, παρ’ όλα αυτά αρκετοί ήδη έχουν απευθυνθεί για την άποψή του. Σίγουρα, ο ίδιος –όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ– δεν θα ταχθεί υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη, από τον οποίο ηττήθηκε στις προηγούμενες εσωκομματικές κάλπες.

Θυμίζουμε δε ότι ήταν από τους πρώτους που έσπευσε στο κέντρο της Αθήνας να συγχαρεί τον Χάρη Δούκα όταν εξελέγη δήμαρχος, πριν ακόμα στο σημείο φτάσει ο Ν. Ανδρουλάκης.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Χάρη Δούκα ουσιαστικά αφαιρεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη το δικαίωμα να παίξει καθυστερήσεις, εάν σχεδίαζε κάτι τέτοιο. Πλέον στο τραπέζι έχουν πέσει συγκεκριμένες ημερομηνίες, πάνω στις οποίες θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις. Με άλλα λόγια, διέξοδος για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει και ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους δελφίνους σύντομα θα «μετρηθούν»…

Κάλπες τον Νοέμβριο;

Ο δήμαρχος Αθηναίων στην επιστολή του ζητεί οι εσωκομματικές κάλπες να στηθούν στις 3 και 10 Νοεμβρίου, δίνοντας έτσι επαρκή χρόνο σε όλους τους υποψήφιους να κάνουν τον προεκλογικό αγώνα τους. Εις εκ των «δελφίνων» τονίζει ότι «στόχος όλων μας είναι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου» και προτείνει:
- Nα γιορτάσουμε ενωτικά τα 50 χρόνια της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτέμβρη
-Να διεξαχθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στις αρχές Οκτωβρίου, για να συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και τους κεντρικούς πολιτικούς άξονες μας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κινήματός μας και των κοινωνικών φορέων, όπως προβλέπει το καταστατικό
-Στη συνέχεια να οδηγηθούμε συντεταγμένα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τα μέλη και τους φίλους μας της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ
-Η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 3 και 10 Νοεμβρίου, με τις διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες που έγιναν στις εκλογές του 2017 και του 2021.