Ανησυχία επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα μετά τον θάνατο ενός παιδιού 3,5 ετών που νοσούσε με παρβοϊό από οξεία μυοκαρδίτιδα.

«Ο παρβοϊός είναι ένας συχνός ιός για τον οποίο δεν έχουμε ούτε δυνατότητα εμβολιασμού ούτε ειδική αντιική αγωγή, αλλά περνάει θα λέγαμε συνήθως είτε και ασυμπτωματικά. Μπορεί δηλαδή να το έχουμε κολλήσει και ο περισσότερος πληθυσμός γύρω μας τον έχει κολλήσει και έχει ειδικά αντισώματα, είτε με πολύ αβληχρά συμπτώματα, με λίγο πυρετό, λίγο βήχα, συνάχι και με ένα εξάνθημα το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο είτε περισσότερο εμφανές» ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος-καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ στην ΕΡΤ.

Παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχουν στη βιβλιογραφία σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και στην Ελλάδα, περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, τα οποία ακόμα πιο σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρα, οπότε είναι μια πολύ σπάνια δυσμενής εξέλιξη».

«Στα επιδημιολογικά στοιχεία που βλέπουμε τα ευρωπαϊκά, το ECDC τον Απρίλιο έχει αναφέρει -χωρίς να δίνει κάποια αιτιολογία- αύξηση των περιστατικών του παρβοϊού Β 19, που είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός. Η αύξηση αφορά τη Δανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Επομένως, γύρω μας βλέπουμε μια αύξηση των περιστατικών. Επειδή όμως δεν είναι υποχρεωτικά δηλούμενο αυτό το νόσημα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα και σοβαρά στατιστικά δεδομένα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποια αύξηση γενικά των περιστατικών. Αυτό που βλέπουμε είναι κάποιες μικρές τοπικές συγκεκριμένες συρρέουσες περιπτώσεις περιστατικών».

Σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε, ανέφερε: «Όταν βλέπουμε κάποιον να νοσεί, να είμαστε σε απόσταση, να πλένουμε τα χέρια μας, να προσέχουμε πώς φταρνιζόμαστε. Είναι κυρίως με την αναπνευστική οδό που μεταδίδεται και οι τρεις κατηγορίες που κινδυνεύουν για πολύ σοβαρή νόσηση είναι οι εγκυμονούσες, τα άτομα με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως τα μεταμοσχευμένα άτομα».