O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο παρακολούθησης δραστηριοτήτων της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21», επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ» (ΑΔΤΕ). 

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, μετέβη στις νήσους Οινούσσες και Παναγιά, όπου επισκέφθηκε τα ομώνυμα Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ). Κατά την παραμονή του, ενημερώθηκε για την αποστολή, το έργο και τις δραστηριότητες τους, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με το προσωπικό, το οποίο συνεχάρη γιατί επιτελεί το καθήκον του με υψηλό επαγγελματισμό και ισχυρό αίσθημα ευθύνης. Επίσης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Οινουσσών κ. Γεώργιο Δανιήλ.

Ακολούθως μετέβη στη νήσο Χίο, όπου επισκέφθηκε το ΕΦ «ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ».

Σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, παρακολούθησε τις δραστηριότητες της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών και την τελική φάση της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21», που πραγματοποιήθηκαν στην ακτή «Μανάγρου», στη νήσο Χίο.

Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης, ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, εν αποστρατεία Ανώτατοι Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά το πέρας της άσκησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Με αισθήματα εξαιρετικής υπερηφάνειας και ψυχικής ανάτασης, παρακολουθήσαμε σήμερα την τελική φάση της μεγαλύτερης ελληνικής διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ–21», διαπιστώνοντας από κοντά, το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας.

Η ακρίβεια εκτέλεσης της άσκησης, ο άψογος επιχειρησιακός συγχρονισμός μεταξύ των τριών Κλάδων, η τρομακτική ισχύς πυρός των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, ο επαγγελματισμός των στελεχών σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, αλλά και το ανυπέρβλητο φρόνημα των στρατευσίμων οπλιτών, καθιστούν ορατή και αδιαπραγμάτευτη τη βεβαιότητα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι αξιόμαχες, σκληρά εκπαιδευμένες και αποτελούν πανίσχυρο εργαλείο αποτροπής ενάντια σε κάθε πρόκληση που απειλεί τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Με τη σημερινή τους ηχηρή παρουσία εδώ στη Χίο, αλλά και χθες στον Έβρο, οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν για άλλη μια φορά, ότι συνιστούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό Πυλώνα Εθνικής Ισχύος της Πατρίδας και δύνανται να τεθούν με την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους, προμετωπίδα του φρονήματος του Έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Η Ελλάδα, εξαιτίας της αδιαμφισβήτητης γεωστρατηγικής της υπεροχής σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, καλείται να αντιμετωπίσει διαχρονικά, με ορθολογισμό, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, ένα σύνολο πολυδιάστατων δυνητικών προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτα, τα εθνικά της συμφέροντα.

Για να το επιτύχει αυτό, εκσυγχρονίζει και ισχυροποιεί συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις της, με την αναβάθμιση των παλαιών ή την πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων, όπως τα υπερσύγχρονα Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE, το πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων αεροσκαφών F-16, την απόκτηση νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων, τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων πλοίων επιφανείας, τη συμπλήρωση του τορπιλικού δυναμικού των υποβρυχίων, την απόκτηση νέων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων με εξαιρετικές ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, την προμήθεια νέων αντιαρματικών όπλων για τον Στρατό Ξηράς και μη επανδρωμένων εναέριων μέσων για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, και όλα αυτά με τη σημαντική προστιθέμενη αξία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Κυρίες και Κύριοι,

αναμφίβολα, διάγουμε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αμφισβητήσεων και ανακατατάξεων, οι οποίες εκτυλίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Από εδώ από την ακριτική Χίο στέλνουμε μήνυμα ότι, η Ελλάδα μας, παραμένει ισχυρή με δυναμική παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή και αναδεικνύεται σε άξονα σταθερότητας και ειρήνης, συμβάλλοντας σημαντικά στην προώθηση της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των λαών του γεωγραφικού της περίγυρου.

Η ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός περιβάλλοντος περιφερειακής ασφάλειας κρίνεται απαραίτητη και η στάση της γειτονικής μας Τουρκίας στην επίτευξη αυτού του στόχου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η αγαστή συνεργασία των δύο χωρών, θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να λειτουργήσουν από κοινού ως παράγοντες σταθερότητας και προόδου, κάτι το οποίο αποτελεί ένα διαρκές μήνυμα ειρήνης, που η Ελλάδα εκπέμπει σε κάθε ευκαιρία στη γείτονα.

Αποτελεί γεγονός άλλωστε, ότι οι δύο χώρες μοιράζονται πολλούς αιώνες κοινής ιστορίας, συγκρούσεων αλλά και ειρηνικής συνύπαρξης. Αυτή ήταν η θέληση της ιστορίας και της γεωγραφίας και βάσει αυτής οφείλουμε να πορευθούμε ειρηνικά, χωρίς αντεγκλήσεις, προκλήσεις και απειλές. Απαιτείται όμως σύνεση, ορθολογισμός, ευθύνη και συναντίληψη της κοινής ανάγκης για συνεννόηση, στη βάση των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας.

Αποκλίνουσες αντιλήψεις υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πλην όμως η Ελλάδα δηλώνει απαρέγκλιτα προσηλωμένη στους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ισχυρός υπέρμαχος της άποψης πως όλες οι διαφορές θα πρέπει να διευθετούνται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Προκλητικές συμπεριφορές, απειλές χρήσης στρατιωτικής ισχύος, ανυπόστατες θεωρίες για διεκδίκηση χερσαίου ή θαλάσσιου χώρου και αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, συνιστούν κατάφορη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας που επιδιώκει διαχρονικά η χώρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται εύκολα αντιληπτό ότι η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εργαλείο άσκησης ενεργούς και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, δύναται να προάγει περαιτέρω τον σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της χώρας, στοχεύοντας στην εμπέδωση της ειρήνης, της προόδου, της ευημερίας και της βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί επιτελεί το καθήκον του με υψηλό επαγγελματισμό και ισχυρό αίσθημα ευθύνης, αποδεικνύοντας στη πράξη, ότι αποτελούν πράγματι το σπουδαιότερο οπλικό μας σύστημα και τον αδιαφιλονίκητο πολλαπλασιαστή ισχύος του Στρατεύματος.

Ο Ελληνικός Λαός μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά, με τις Ένοπλες Δυνάμεις ικανές να του εγγυηθούν την Ειρήνη και τη Δημοκρατία».

Κατά τη διήμερη παραμονή του στη Χίο, ο κ. Χαρδαλιάς συνοδευόταν από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη.