Η πρόσοψη του Ιδρύματος Louis Vuitton και η διάσημη πλατεία Βαντόμ στο Παρίσι καλύφθηκαν με μπογιά σήμερα (1/5) από τις οικολογικές οργανώσεις Extinction Rebellion και Dernière rénovation, οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη για τις δύο δράσεις.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από το δημοσιογράφο Κλεμάν Λανό, μια ομάδα ακτιβιστών φαίνεται να ρίχνει πορτοκαλί και ροζ μπογιά στο ίδρυμα, το οποίο ήταν σήμερα κλειστό.

Η δράση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 9:30 από περίπου 30 ακτιβιστές και διήρκεσε δέκα λεπτά είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η Extinction Rebellion επιδιώκει μέσω αυτής της δράσης να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH, τον οποίο κατηγορεί για φοροαποφυγή. «Μέσα στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, όπου οι Γάλλοι καταργούν ένα γεύμα την ημέρα λόγω του πληθωρισμού, η υγεία των μεγάλων ομίλων είναι προκλητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Οι μισθολογικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των συνδικάτων έχουν όλη την υποστήριξή μας», πρόσθεσε.

Το Ίδρυμα Louis Vuitton, το οποίο βρίσκεται στο δάσος της Βουλώνης, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μουσεία του Παρισιού και αυτή την περίοδο παρουσιάζει την έκθεση “Basquiat x Warhol, à quatre mains”.

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί, η διάσημη παρισινή πλατεία Βαντόμ έγινε στόχος της οργάνωσης Dernière rénovation. Οι έξι πολίτες που συμμετείχαν στη δράση συνελήφθησαν, δήλωσε εκπρόσωπος της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα μέλη της οργάνωσης έριξαν πορτοκαλί μπογιά στην πρόσοψη και στο προαύλιο τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και του ξενοδοχείου Ritz. «Αυτή η δράση σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη να αντισταθούμε για να ενώσουμε την κλιματική δικαιοσύνη με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.