Μυστήρια παιχνίδια ύποπτης προεκλογικής χρήσης εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο την Αρχή Προστασίας Απορρήτων και Επικοινωνιών στην οποία προΐσταται ο πρώην ανώτατος δικαστικός κ. Χρήστος Ράμμος, γνωστός για τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικώς με τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών.

 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

 

Μυστήρια παιχνίδια ύποπτης προεκλογικής χρήσης εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο την Αρχή Προστασίας Απορρήτων και Επικοινωνιών στην οποία προΐσταται ο πρώην ανώτατος δικαστικός κ. Χρήστος Ράμμος, γνωστός για τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικώς με τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο κ. Ράμμος έγινε ευρέως γνωστός όταν κατά περίεργη πρωτοτυπία παρέδωσε, τον περασμένο Ιανουάριο, στον Αλ. Τσίπρα φάκελο με τα στοιχεία της έρευνας για τις υποκλοπές, λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει τη σχεδόν κωμική πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Εκείνη η συνάντηση είχε λήξει με μία ακόμα μίμηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, του Ελ. Βενιζέλου εκείνη τη φορά, με το γνωστό «υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας».

Ο κ. Ράμμος είχε προγραμματίσει για τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής τη λήψη απόφασης για δύο πολύ σημαντικά θέματα: την κλήση σε κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Θεμιστικλή Δεμίρη, καθώς και την κλήση επικεφαλής κρατικών οργανισμών, που κατά την κρίση του είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των υποκλοπών.

 

Επιβολή προστίμων

Η κλήση του διοικητή της ΕΥΠ θα είχε ως στόχο την παροχή εξηγήσεων σε διάφορα θέματα που ο κ. Ράμμος είχε εστιάσει την προσοχή του.

Παρ’ όλα αυτά, χθες λίγη ώρα πριν από την σύγκληση της Ολομέλειας, ο κ. Ράμμος αποφάσισε, παρά τις αρχικές του επιδιώξεις, να μη θέσει τα δύο αυτά θέματα υπό το βάρος τόσο των δημοσιευμάτων που κατέγραφαν ως διαρροές τις προθέσεις του και τις ερμήνευαν ως απρόκλητη παρέμβαση στο προεκλογικό κλίμα, κάτι που ερχόταν σε κατάφωρη αντίφαση με το ρόλο και το σκοπό ύπαρξης και λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην ανώτατος δικαστικός είχε σχεδιάσει την υλοποίηση των προθέσεών του με τη βοήθεια ομάδας συμβούλων – συνεργατών που είχαν τοποθετηθεί στην ΑΔΑΕ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, ο τελικός στόχος της σχεδιαζόμενης παρέμβασης του κ. Ράμμου ήταν η για πρώτη φορά εφορμογή της διάταξης του Νόμου 3115/2003, η οποία ορίζει ότι «σε περίπτωση παραβάσεως της κείμενης με το απόρρητο των επικοινωνιών ή τους όρους και τις διαδικασίες άρσης αυτού», η Ανεξάρτητη Αρχή «δύναται, με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της και ύστερα από παροχή εξηγήσεων των ενδιαφερομένων, να επιβάλει στο υπαίτιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κυρώσεις: α. σύσταση για συμμόρφωση σε συγκεκριμένη διάταξη της νομοθεσίας με προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση υποτροπής και β. πρόστιμο από 15.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ».

 

«Ανταρσία» στην ολομέλεια

Οι ίδιες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν και ότι ο κ. Ράμμος προσέκρουσε και μάλιστα… ηχηρά στις αντιρρήσεις ορισμένων μελών της Ολομέλειας, τα οποία όχι μόνο εξέφρασαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους με το σκεπτικό ότι αυτή η κίνησή του προέδρου θα έχει –σε κάθε περίπτωση– προεκλογικές ερμηνείες, ανεξάρτητα από το πάγιο σκεπτικό ότι η Αρχές οφείλουν να συνεχίζουν το έργο τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και σε προεκλογικές περιόδους.

Μετά από όλα αυτά ο κ. Ράμμος ανέκρουσε πρύμναν και έστειλε mail προς τα μέλη της Ολομέλειας, με το οποίο γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να αποσύρει την επίμαχη θεματολογία από τη χθεσινή συνεδρίαση.

 

Ο φάκελος, η μεθόδευση και οι αποκαλύψεις

Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το θέμα των υποκλοπών τέθηκε στη Βουλή μετά τη συνάντηση Ράμμου-Τσίπρα στην έδρα της ΑΔΑΕ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πανεπιστημιακός, Δημήτρης Καιρίδης, είχε αποκαλύψει τη μεθόδευση μεταξύ των δύο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κομματικά οφέλη από την –θεωρητικώς– Ανεξάρτητη Αρχή, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από τη συνάντηση κρατώντας φάκελο με στοιχεία της έρευνας που αφορούσαν και σε τρίτα πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων, είχε πει ο κ. Καιρίδης: «Μπορεί κάποιος να ζητά από την ΑΔΑΕ πληροφόρηση για τηλέφωνα τρίτου, άλλου και όχι του ιδίου; Προφανώς όχι. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Ο κύριος Τσίπρας δικαιούται να ζητήσει μόνο για το δικό του τηλέφωνο και όχι για τηλέφωνα τρίτων, όπως έκανε με το αίτημά του προς την ΑΔΑΕ. Το παράνομο, το οποίο αντί να το θεωρήσει παράνομο, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ το δέχθηκε».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από εκείνη τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία έκρουσε τον κώδωνα για την «περίεργη προνομιακή σχέση της ΑΔΑΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του», αναφέροντας, διά στόματος του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, μια σειρά από ύποπτες ενδείξεις για τις «ακτιβιστικές» ενέργειες του κ. Ράμμου.

«Τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει», είχε πει ο κ. Οικονόμου.