Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη του Σένγκεν και τις συνδεδεμένες χώρες, να παρατείνουν τους προσωρινούς περιορισμούς των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την Ε.Ε., ως τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η εμπειρία των κρατών μελών και των άλλων χωρών που εκτέθηκαν στην πανδημία, δείχνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αναχαίτιση του ιού απαιτούν πάνω από 30 ημέρες για να είναι αποτελεσματικά. Η Επιτροπή ζητά επίσης συντονισμένη προσέγγιση στο μέτρο της παράτασης, καθώς «η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα αν εφαρμοστεί από όλα τα κράτη του Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ομοιόμορφο τρόπο».

Ο ταξιδιωτικός περιορισμός, καθώς και το αίτημα για επέκτασή του, εφαρμόζεται στα μέλη του Σένγκεν περιλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας καθώς και στα συνδεδεμένα μέλη – Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία.

«Όλα τα κράτη μέλη εφαρμόσαμε επιτυχώς τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης για να περιορίσουμε την επέκταση του ιού. Ο περιορισμός των μη σημαντικών ταξιδιών από τρίτες χώρες στην Ε.Ε. συμπληρώνει αυτά τα μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Τη στιγμή που βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η παράταση των περιορισμών αυτών είναι αναγκαία για να μειώσουμε τους κινδύνους επέκτασης της νόσου. Δεν πρέπει να αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή ενώ ασφαλίζουμε το σπίτι μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, συμπλήρωσε ότι «ενώ μια συντονισμένη δράση είναι σημαντική στα εξωτερικά μας σύνορα, χρειαζόμαστε επίσης κοινή δράση στα εσωτερικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι η εσωτερική μας αγορά συνεχίζει να λειτουργεί σωστά και ότι τα ζωτικά αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα και προστατευτικό υλικό θα φτάνουν στον προορισμό τους χωρίς καθυστερήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε καλέσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις 16 Μαρτίου να εφαρμόσουν προσωρινούς περιορισμούς για τα μη αναγκαία ταξίδια προς την Ε.Ε. για μια αρχική περίοδο 30 ημερών, υπόδειξη που έγινε δεκτή από τους ευρωπαίους ηγέτες την επομένη.

Άρση των απαγορεύσεων για τις εξαγωγές φαρμάκων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέτρεψε σήμερα τις χώρες μέλη της ΕΕ να άρουν τις απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά την εξαγωγή φαρμάκων, ώστε να μην παρουσιαστούν ελλείψεις στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση του νέου κορωνοϊού.

«Ζητάμε από τις εθνικές κυβερνήσεις να άρουν τυχόν απαγορεύσεις στην εξαγωγή φαρμάκων. Τέτοιοι περιορισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε άλλες περιοχές της ΕΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή της, καλώντας όλες τις χώρες να αποφεύγουν τη συσσώρευση αποθεμάτων.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συντάξει λίστες φαρμάκων που απαγορεύεται να εξαχθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται και φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με Covid-19, όπως είναι η υδροξυχλωροκίνη, αλλά και παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά.