Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες αναμένονταν να ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέρονται τελικά για την Παρασκευή 16 Μαΐου.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ρωσικής αποστολής στο πρακτορείο TASS, ενώ σχετικές αναφορές φιλοξενεί και η εφημερίδα Kommersant, χωρίς ωστόσο επίσημες δηλώσεις από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ουκρανική αντιπροσωπεία αναμένεται να αφιχθεί στην Τουρκία αργά το βράδυ της Πέμπτης, γεγονός που ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την έναρξη των διαβουλεύσεων εντός της ημέρας.

Ο Ντμίτρο Λίτβιν, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, επιβεβαίωσε τον χρόνο άφιξης της ουκρανικής ομάδας, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Παρά την έλλειψη επίσημης ανακοίνωσης, η ρωσική πλευρά διαμηνύει ετοιμότητα για ουσιαστικό διάλογο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, η αντιπροσωπεία του διαθέτει πλήρη διαπραγματευτική εντολή και προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση για παραγωγική συνεργασία και αναζήτηση κοινών τόπων.

Η επιβεβαίωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Τριμερείς συναντήσεις προβλέπεται να γίνουν αύριο Παρασκευή (16/05) στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών που επρόκειτο να ξεκινήσουν μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών, ανέφερε απόψε (15/05) μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η συνάντηση (σ.σ. μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και της ρωσικής αντιπροσωπείας) τελείωσε. Αύριο, θα διεξαχθεί μια άλλη σειρά συναντήσεων, με διαφορετική μορφή.

Στην ημερήσια διάταξη είναι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Τουρκίας» και «μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας. Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τετραμερής» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας, διευκρίνισε αυτή η πηγή.

Ρούμπιο: Καμία πρόοδος στο ουκρανικό αν δεν μιλήσουν απευθείας Τραμπ και Πούτιν

Την απαισιοδοξία του για τις συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑΜάρκο Ρούμπιο.

Ο Ρούμπιο δήλωσε σήμερα (15/05) ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν μέσω άμεσων συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού η Μόσχα έστειλε μια ομάδα δεύτερης βαθμίδας στις συνομιλίες.

Ο Ρούμπιο, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, δήλωσε ότι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για συναντήσεις την Παρασκευή με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και με ουκρανική αντιπροσωπεία, αλλά είπε ότι δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες.

«Κατά την εκτίμησή μου, δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποια σημαντική πρόοδο εδώ μέχρι ο Τραμπ και ο Πούτιν να αλληλεπιδράσουν απευθείας για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Ρούμπιο.

Ζελένσκι: Στέλνω ομάδα διαπραγμάτευσης από σεβασμό στον Τραμπ και τον Ερντογάν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην Κωνσταντινούπολη (επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ) παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έστειλε εκεί αντιπροσωπεία χαμηλότερου επιπέδου «από σεβασμό» προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρά το σχετικά χαμηλό επίπεδο της ρωσικής αντιπροσωπείας, από σεβασμό προς τον Πρόεδρο Τραμπ, από σεβασμό προς το υψηλό επίπεδο της τουρκικής αντιπροσωπείας και προς τον Πρόεδρο Ερντογάν, θέλουμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε τουλάχιστον τα πρώτα βήματα προς μια κατάπαυση του πυρός, γι' αυτό αποφάσισα να στείλω την αντιπροσωπεία μας στην Κωνσταντινούπολη τώρα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Φυσικά, δεν θα είναι όλοι εκεί, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου δεν θα είναι εκεί. Ωστόσο, η αντιπροσωπεία θα ηγείται από τον Υπουργό Άμυνας. Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν θα είναι εκεί», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ομάδα του θα έχει εντολή να διαπραγματευτεί και ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η πρώτη προτεραιότητά τους.

Τραμπ: Δεν θα προχωρήσει τίποτα αν δεν συναντηθώ με τον Πούτιν

Σε νέα παρέμβασή του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων ΠολιτειώνΝτόναλντ Τραμπ, επανήλθε στο ζήτημα της ρωσοουκρανικής κρίσης, επεκτείνοντας περαιτέρω την ασάφεια και την αβεβαιότητα που περιβάλλουν τη συνάντηση των ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι να πραγματοποιηθεί προσωπική του συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θεωρεί εαυτόν καθοριστικό παράγοντα για οποιαδήποτε ουσιαστική διπλωματική εξέλιξη.

Μιλώντας από το Air Force One, κατά την άφιξή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Τραμπ επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Τίποτα δεν θα συμβεί μέχρι να συναντηθούμε ο Πούτιν κι εγώ, εντάξει; Προφανώς, δεν θα πήγαινε [στην Τουρκία]. Θα πήγαινε, αλλά νόμιζε ότι θα ήμουν κι εγώ εκεί. Δεν θα το έκανε αν δεν ήμουν εγώ παρών και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια εξέλιξη, είτε σας αρέσει είτε όχι, μέχρι να συναντηθούμε.»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η επίλυση της ρωσοουκρανικής σύρραξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο, εφόσον επιστρέψει σε κεντρικό διαμεσολαβητικό ρόλο.

Όπως δήλωσε, η κατάσταση απαιτεί άμεση παρέμβαση, καθώς – σύμφωνα με τον ίδιο – «πεθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι» και πρέπει να αναζητηθεί μια λύση άμεσα».

CNN: Γιατί ο Πούτιν δεν πάει Κωνσταντινούπολη

Ένα διπλωματικό παιχνίδι υψηλού ρίσκου βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Τουρκία, καθώς η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας εξακολουθεί να παραμένει στον αέρα.

Ανεξαρτήτως του αν τελικά επιτευχθείτο μήνυμα από τη Μόσχα είναι ξεκάθαρο: το Κρεμλίνο ούτε φοβάται επιπλέον κυρώσεις, ούτε κάμπτεται από τις ευρωπαϊκές πιέσεις, ενώ εμφανίζεται απρόθυμο να ανταποκριθεί στις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το CNN σε εκτενή ανάλυσή του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται να θεωρεί την προοπτική μιας συνάντησης με τον Αμερικανό ηγέτη – παρουσία και του Ουκρανού προέδρου – περισσότερο επικίνδυνη από ό,τι ωφέλιμη, ενδεχομένως κρίνοντας πως η συμβολική ισοτιμία μιας τέτοιας φωτογραφίας θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος από τα εν δυνάμει οφέλη.