Σε σκλήρυνση της στάσης τους προχωρούν οι δικηγόροι και με απόφαση της ολομέλειας του σώματος παρατείνουν την αποχή από τις ποινικές δίκες και άλλες διαδικασίες έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση (που είχε προκριθεί παράταση της αποχής μέχρι τις 12/2) είχε αποφασιστεί να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο, τον δικαστικό χάρτη και τους Ποινικούς Κώδικες. Η απόφαση ελήφθη μεταξύ άλλων λόγω της μη κατάθεσης στη δημόσια διαβούλευση του λεγόμενου ερανιστικού νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις μεταφοράς σημαντικής δικαστικής ύλης στους δικηγόρους, κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Μάλιστα πληροφορίες τότε ανέφεραν πως υπήρξε διαβεβαίωση ότι οι εν λόγω διατάξεις, λόγω της καθυστέρησης κατάθεσής του, θα αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο και θα κατατεθούν αυτοτελώς από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τις επόμενες μέρες. Για το λόγο αυτό εξάλλου ορίστηκε για σήμερα Τετάρτη η εκ νέου συνεδρίαση της Ολομέλειας, ώστε είτε να αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις είτε να κλιμακωθούν περαιτέρω. Τελικώς η εξέλιξη των πραγμάτων οδηγεί στο δεύτερο.

Καθολική αποχή από ποινικές δίκες

Η απόφαση αφορά το ίδιο πλαίσιο που είχε αποφασιστεί από την Ολομέλεια στην προηγούμενη συνεδρίαση. Προ 24ωρων σε επικύρωση της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη, ο ΔΣΑ προχώρησε στην ανακοίνωση του νέου «χάρτη» της αποχής.

Παράλληλα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δύο καθολικών αποχών:

-Στις 15/2 με παράσταση στο Υπουργείο Εργασίας για το θέμα της ασφάλισης όσων έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία με πληρωμή του κλάδου υγείας (έχουν ασφάλιση έως 28/2) με αίτημα να επαναληφθεί η σχετική ρύθμιση για ένα ακόμα έτος.

-Στις 23/2 με παράσταση στο Υπουργείο Οικονομικών για ικανοποίηση όλων των οικονομικών αιτημάτων των δικηγόρων.