Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι κακές εδώ και χρόνια, από την περίοδο που ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να λανσάρουν το Νίκο Ανδρουλάκη ως «αντι-Τσίπρα» κάτι το οποίο ο ίδιος δεν αποδέχθηκε ποτέ…
Γράφει ο… μη ειδικός συνεργάτης
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η μεγάλη μάχη μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Αλέξη Τσίπρα εντοπίζεται γεωγραφικά στο δημοκρατικό νησί της Κρήτης, εις το οποίο θα μετρήσουν στην κυριολεξία τα ξίφη τους. Πολιτικά η μάχη τους θα δοθεί υπό τη σκιά των κυβερνητικών συνεργασιών, αν και μεταξύ των δύο κομμάτων είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει η παραμικρή σύγκλιση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του μιλώντας στον ΣΚΑΪ:
«Μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μία πενταετία συνεταίρο και στενό συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, συγγνώμη, αλλά δεν δέχομαι».
Η απάντηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ έρχεται μετά τα μηνύματα που του έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη περί «προοδευτικής ενότητας». «Κανείς δεν έχει να λογοδοτήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέναντι στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στο Ηράκλειο Κρήτης, απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι όποιος δεν ζητάει εκλογές στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αναφορά αυτή του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα μέσα στην Κρήτη που είναι παραδοσιακά «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που εξόργισε τον Ανδρουλάκη ο οποίος δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω…
Για κάποιον που διαβάζει προσεκτικά πίσω από τις λέξεις δεν είναι δύσκολο να διακρίνει ποια είναι η τακτική που θα ακολουθήσει ο Ανδρουλάκης. Η όποια στρατηγική του θα διαμορφωθεί με βάση το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ από την 1η Κυριακή και την διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα πιο αιχμηρός ξεκαθαρίζοντας: «Εγώ δεν κάνω την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «δίνεις 5, δώσε 10», «δίνεις 10, δώσε 15». Αντίθετα εγώ υποστηρίζω ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας , που πέρασε τέτοια περιπέτεια, πρέπει να χαράσσονται με κριτήρια, με προτεραιότητες και βάσει αναγκών». Η μάχη της Κρήτης μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστική και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα κατέλθουν ως υποψήφιοι στην Κρήτη για λόγους συμβολισμού.
Για κάποιον που διαβάζει προσεκτικά πίσω από τις λέξεις δεν είναι δύσκολο να διακρίνει ποια είναι η τακτική που θα ακολουθήσει ο Ανδρουλάκης. Η όποια στρατηγική του θα διαμορφωθεί με βάση το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ από την 1η Κυριακή και την διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε επί λέξει:
«Αγωνίζομαι η παράταξή μας να έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και αυτό που λέω σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση θα γίνει, όταν θα έχω τη δύναμη να επιβάλλω τις ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις ως προτεραιότητες σε μια τέτοια κυβέρνηση, η οποία προφανέστατα για να εφαρμόσει τις εν λόγω πολιτικές θέλει και ένα πολιτικό προσωπικό, προοδευτικό, αξιόπιστο, για να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Όλα τα υπόλοιπα περί συσχετισμών, θα τα επιλέξει ο ελληνικός λαός την πρώτη Κυριακή. Και από την Κυριακή το βράδυ, ο καθένας θα βρεθεί προ των ευθυνών του. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την σταθερότητα αλά καρτ, γιατί μιλάει για σταθερότητα στις δεύτερες εκλογές. Αν πίστευε στην σταθερότητα θα την υπηρετούσε από τις πρώτες εκλογές».
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι εξορισμού κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας. Απλά περιμένει να δει το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στην 1η κάλπη. Αν είναι άνω του 16% και κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να είναι ισχυρός και ισότιμος κυβερνητικός παράγοντας και να επιβάλλει όπως λέει τις δικές του ιδεολογικές προτεραιότητες σε μια κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα. Αν το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ είναι κοντά στο 10% θα είναι απλά ένας εταίρος «ανοχής».
Για να σας το μεταφράσω πολιτικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ενδιαφέρεται να γίνει ένας νέος Φώτης Κουβέλης… Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι δεν μπορεί η χώρα να μείνει ακυβέρνητη όπως ενδεχομένως οραματίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος της αποκαλούμενης δημοκρατικής παράταξης (βλέπε εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ) δεν επιθυμεί να συρθεί η χώρα σε καταστάσεις πολιτικής αστάθειας.