Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η διασπορά της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού σε νέους. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμάνεα, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, λίγο μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων του τελευταίου 24ωρου από τον ΕΟΔΥ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ο μέσος όρος ηλικίας των 2.327 κρουσμάτων της Κυριακής είναι τα 28,5 έτη».
Ο μέσος όρος ηλικίας των 2.327 νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον #ΕΟΔΥ είναι 28,5 έτη. pic.twitter.com/OerKgl1SwA
— Panagiotis Arkoumaneas (@arkouman) July 10, 2021
«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκη, «τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε ημερησίως 3.000 κρούσματα κορωνοϊού στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο».
Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσει όλους τους οικείους του. Με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι» προειδοποίησε ο καθηγητής.
Μέχρι τέλος Ιουλίου θα επικρατήσει η παραλλαγή Δέλτα
Έως το τέλος Ιουλίου θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού. Αυτή είναι η εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου.
Ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα.
Ο καθηγητής θύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή, Νίκου Τζανάκη, για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.
«Άκουγα σήμερα το πρωί τον καθηγητή τον κ. Τζανάκη που οι προβλέψεις του πάντα είναι ισχυρές και πέφτουν μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μπορεί να μπορεί να φτάσουμε σε αριθμό (κρουσμάτων) που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ ή δεν έχουμε φανταστεί ποτέ» σημείωσε ο κ. Λουκίδης.
Εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον αριθμό των νοσηλειών που παραμένει χαμηλός, λέγοντας ότι μετά την ανακοίνωση των περιστατικών πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες για να αποτιμηθεί ότι «η έναρξη του κύματος δεν βγάζει νοσηλείες».
Μπορεί να δούμε νοσηλείες ακόμη των 400 και των 500 περιστατικών. Δεν μπορούμε να δούμε ακόμα την έξαρση των τελευταίων ημερών οπότε σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί και να το αποτιμήσουμε προς το τέλος της άλλης εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Τέλος, κάλεσε τέλος τους νέους αλλά και την ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών να εμβολιαστούν.
Τα χειρότερα ενδεχόμενα
Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν έως και 18.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου, αν η πορεία της ινδικής μετάλλαξης δεν ανακοπεί.
Σύμφωνα με το εφιαλτικό αυτό σενάριο, η κορύφωση του τέταρτου κύματος θα έλθει στις 6 Οκτωβρίου με 18.000 κρούσματα ημερησίως, τα οποία θα φθάσουν στις 19.000 ημερησίως ως τα τέλη Οκτωβρίου.
Με διακυμάνσεις οι δυσθεώρητοι αριθμοί που μόλις διαβάσατε θα συνεχιστούν ως και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα υπάρξει πλέον αποκλιμάκωση αφού ουσιαστικώς θα έχει επέλθει «ανοσία αγέλης» μέσω μόλυνσης τεράστιου μέρους του πληθυσμού από τον ιό.
Σύμφωνα πάντα με το «Βήμα της Κυριακής», με βάση το συγκεκριμένο αρνητικό σενάριο στα μέσα Οκτωβρίου θα νοσηλεύονται 2.700 άτομα σε ΜΕΘ, τα οποία θα φθάνουν τα 2.900 στις αρχές Νοεμβρίου και τα 3.050 στις 15 με 18 Δεκεμβρίου.