Τρεις συνήγοροι διορίστηκαν αυτεπάγγελτα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για να υπερασπιστούν τη Ρούλα Πισπιρίγκου μετά την παραίτηση του Αλέξη Κούγια

Οι νέες συνήγοροι είναι οι Διονυσία Καλδή, Μαρία Καλιγέρου και η Αμαρυλίς Κάνιστρα, οι οποίες αποδέχτηκαν τον διορισμό τους ενώ τις αποδέχθηκε ως δικηγόρους της και η Ρούλα Πισπιρίγκου. «Θα πάρετε προθεσμία μέχρι την άλλη Τετάρτη 25 Οκτωβρίου. Θα πάρετε τώρα ό,τι χρειάζεστε από τη δικογραφία και είναι υποχρεωμένος και ο άλλος συνήγορος να σας παραδώσει ό,τι χρειάζεται», είπε η πρόεδρος απευθυνόμενη στις νέες συνηγόρους.

Νωρίτερα, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα που υπέβαλλε προφορικά ο κ. Κούγιας για διακοπή της δίκης για μια εβδομάδα. Το προφορικό αίτημα του κ. Κούγια ήρθε έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει νέα αιτήματά του για επανεξέταση μαρτύρων και για κλήτευση νέων. Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου ανέφερε ότι αντιμετωπίζει συνειδησιακό ζήτημα και δεν μπορεί να συνεχίσει  να νομιμοποιεί μια διαδικασία, κατά την οποία δίκαια αιτήματα της εντολέα του απορρίπτονται με «συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αιτιολογία». 

Στη συνέχεια ακολούθησε ο εξής διάλογος: 

- Κούγιας: Εγώ θα αποχωρήσω. 

- Πρόεδρος: Αποχωρείτε από την υπεράσπιση. 

- Κούγιας: Όχι. 

- Πρόεδρος: Ωραία σας δίνω κάποιο χρόνο να αποφασίσετε σήμερα. 

- Κούγιας: Εγώ σας ζήτησα την Πέμπτη, δεν προλαβαίνω να αποφασίσω σήμερα. 

- Πρόεδρος: Πείτε μας κ. συνήγορε ωστόσο εσείς δεν παραιτείστε... 

- Κούγιας: Οχι δεν παραιτούμαι. 

- Πρόεδρος: Τότε να προχωρήσουμε σε απολογία της κατηγορουμένης. 

- Κούγιας: Αν θέλετε έτσι τότε παραιτούμαστε και εγώ και η συνάδελφός μου. 

- Πρόεδρος: Ωραία τότε να διορίσουμε συνήγορο. 

- Κούγιας: Παραιτούμεθα και οι τρεις δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας και επιφυλασσόμεθα να ανακοινώσουμε την Πέμπτη την απόφασή μας αν θα επανέλθουμε. 

- Πρόεδρος: Εμείς θα συνεδριάσουμε την Τετάρτη. 

- Κούγιας: Συνεχίστε καλό απόγευμα… 

«Τυπική» η παραίτηση λέει ο Κούγιας 

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Δικηγορικό Γραφείο Αλέξη Κούγια, αφού αναφέρει τη θέση του για όσα έλαβαν σήμερα στο δικαστήριο, τονίζει:

«Για τους παραπάνω λόγους η μόνη δικονομική διέξοδος που είχα, ήταν η "τυπική" παραίτησή μου, ώστε να ματαιωθεί η απολογία της κας κατηγορουμένης και έτσι να μου δοθεί ο χρόνος, ώστε μέχρι την Πέμπτη να αποφασίσω αν θα παραμείνω στην υπεράσπιση της κας κατηγορούμενης ή και να υποβάλω για πρώτη φορά στην καριέρα μου αίτημα εξαιρέσεως των προκατειλημμένων τακτικών Δικαστών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ας μην βιάζονται κάποιοι να βγάζουν συμπεράσματα».

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια από την εξέταση συγκεκριμένων μαρτύρων και «κυρίως μετά την επανεξέταση του τακτικού ιατροδικαστή Αθηνών Σωτήρη Μπουζιάνη, που όλοι τους ήταν κατηγορηματικοί ότι η κα Πισπιρίγκου είναι παντελώς αθώα όλων των κατηγοριών που αντιμετωπίζει και ότι είναι παντελώς άγνωστη παγκοσμίως η μέθοδος με ένα καινούργιο μηχάνημα, με το οποίο δήθεν διαπίστωσε ο τοξικολόγος Ράικος από τη Θεσσαλονίκη τη δήθεν θανατηφόρα δόση κεταμίνης, κατέστη αναγκαίο, όπως το ζήτησε ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης, να κληθούν και να καταθέσουν ως μάρτυρες, για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την αθωότητα της κας κατηγορούμενης, η οποία απεδείχθη από όλους τους εξετασθέντες επιστήμονες, ο καθηγητής παθολογικής ανατομικής Σταμάτιος Θεοχάρης και η τοξικολόγος Ιωάννα Λευκίδου».

Κατά τον ποινικολόγο, ο οποίος επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η υπόθεση αποτελεί «το μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλο από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους» , σήμερα το δικαστήριο του αρνήθηκε το αίτημα «με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία νομική και ουσιαστική αιτιολογία».

Στο δελτίου Τύπου αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει στο Δικαστήριο ακόμη και νοσοκόμες από διάφορα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύτηκε η Τζωρτζίνα, μόνο και μόνο για να ερωτώνται εάν η κα κατηγορουμένη έκλαιγε ή δεν έκλαιγε ή αν ήταν στενοχωρημένη όταν αντιμετώπιζε επί 7 μήνες το δράμα του παιδιού της μόνη της χωρίς καμία στήριξη και έτσι να κριθεί αν είναι αθώα ή ένοχη και όχι από τις επιστημονικές διαπιστώσεις. Κατόπιν αυτού και επειδή κατόπιν αυτής της προκατειλημμένης- μεροληπτικής αποφάσεως εις βάρος της κας κατηγορούμενης, η οποία της αποστερεί τη δυνατότητα να αποδείξει με καταθέσεις επιστημόνων την αθωότητα της, η μοναδική διέξοδος, την οποίαν είχα, ήταν να υποβάλλω αίτηση εξαιρέσεως των τακτικών Δικαστών που οδηγούσαν τους ενόρκους σε αυτές τις αποφάσεις που εκδόθηκαν.

Επειδή μέχρι σήμερα ουδέποτε έχω υποβάλει αίτημα εξαιρέσεως Δικαστών στο ακροατήριο, ζήτησα από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου, αντί να διακόψουμε για την Τετάρτη 25/10/2023 που ήταν προγραμματισμένο, να διακόψουμε για τις 26/10/2023, ώστε να συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ κο Δημήτριο Βερβεσό για το αν θα πρέπει να συνεχίσω να νομιμοποιώ με την παρουσία μου αυτή την εντελώς προκατειλημμένη διαδικασία, αλλά το αίτημα μου απορρίφθηκε και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε από την κα κατηγορουμένη να απολογηθεί, εντελώς απροετοίμαστη και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με εμένα που είναι πάγια τακτική στα Δικαστήρια.

Για τους παραπάνω λόγους η μόνη δικονομική διέξοδος που είχα, ήταν η "τυπική" παραίτησή μου, ώστε να ματαιωθεί η απολογία της κας κατηγορουμένης και έτσι να μου δοθεί ο χρόνος, ώστε μέχρι την Πέμπτη να αποφασίσω αν θα παραμείνω στην υπεράσπιση της κας κατηγορούμενης ή και να υποβάλω για πρώτη φορά στην καριέρα μου αίτημα εξαιρέσεως των προκατειλημμένων τακτικών Δικαστών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ας μην βιάζονται κάποιοι να βγάζουν συμπεράσματα. Ουδέποτε στην καριέρα μου μέχρι σήμερα σε χιλιάδες υποθέσεις εγκατέλειψα τον οποιονδήποτε κατηγορούμενο ανυπεράσπιστο».