Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Μεταφορών-Υποδομών υπέβαλε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τις διαχρονικές ελλείψεις στον τομέα των σιδηροδρόμων αλλά και ότι δεν κατέστη δυνατόν μέσα από όσα έγιναν κατά τη θητεία του να αποτραπεί το τραγικό δυστύχημα.

Ο πρώην πλέον υπουργός Μεταφορών-Υποδομών εμφανίσθηκε να λυγίζει το πρωί που βρέθηκε στο σημείο της φονικής σύγκρουσης των δύο τρένων στην περιοχή των Τεμπών και η κίνησή του να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας μάλιστα και την πολιτική ευθύνη αναδεικνύει και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την άσκηση των καθηκόντων του.

Οπως ο ίδιος δήλωσε ανακοινώνοντας την παραίτησή του οι προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης στους σιδηρόδρομους δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα σημειώνοντας πως αυτό είναι βαρύ για όλους αλλά και «για εμένα προσωπικά»

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησή του Κώστα Αχ. Καραμανλή:

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».