Λίγες ώρες μετά την αμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Σταύρος Παπασταύρου μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι: «Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο ήδη ευμετάβλητο τοπίο της περιοχής», αναφερόμενος στις συνέπειες που ενδέχεται να προκαλέσει η εν λόγω επίθεση στην ευρύτερη γεωπολιτική ισορροπία.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη Μέση Ανατολή, τονίζοντας τη σημασία της ενεργειακής θωράκισης και της διπλωματικής παρουσίας της χώρας: «Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και – φέτος – του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαθέτει και πολιτική ισχύ και διπλωματικό βάρος, ενισχυμένο από τη σταθερή κυβέρνησή της».

«Είμαστε μέρος ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, ενός παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος και προφανώς οποιαδήποτε μεγάλη παγκόσμια αστάθεια μας επηρεάζει», δήλωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα έχει διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα και αυτάρκεια.

Σε ερώτηση για την πρόσφατη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης σχετικά με τα θαλάσσια οικόπεδα, ο κ. Παπασταύρου απάντησε: «Πρόκειται για μια προσχηματική αντίδραση. Σήμερα αν μπείτε στον διαγωνισμό που κάνει η Λιβύη για τα δικά της οικόπεδα ξέρετε τι θα διαπιστώσετε; Ότι τα οικόπεδα του διαγωνισμού της Λιβύης, το 10, το 14 και το 15 είναι ακριβώς στη μέση γραμμή, όπου και “ακουμπούν” τα οικόπεδα, τα οποία εμείς προκηρύξαμε. Δηλαδή στην πράξη ο Οργανισμός Πετρελαίου της Λιβύης διαψεύδει το Υπουργείο Εξωτερικών του, διότι αποδέχεται τη μέση γραμμή. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να μην το κάνει αυτό; Γιατί η μέση γραμμή είναι αυτό που το διεθνές δίκαιο και η διεθνής πρακτική προβλέπει σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ δύο κρατών. Πώς θα μπορούσε να προσκαλέσει ξένους επενδυτές, εάν δεν ακολουθούσε τη μέση γραμμή;»

Αναφερόμενος στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική στον τομέα της ενέργειας:
«Υπάρχει ένα τείχος μεταξύ του Βορρά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι σαν να υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων στον ενεργειακό τομέα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, το ανέδειξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν τον Ιανουάριο».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι: «Πριν το τέλος Ιουνίου θα γίνει για πρώτη φορά η σύγκληση αυτής της ομάδας εργασίας, του Task Force, της Ομάδας Κρούσης, για να δούμε επιτέλους πως λειτουργεί αυτός ο ενεργειακός αλγόριθμος στην Ευρώπη και γιατί η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα έχουν πάντα υπερδιπλάσιες τιμές από τις χώρες του Βορρά».

Κλείνοντας, σημείωσε: «Το σημαντικό είναι μετά τις σημερινές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που έχουμε ένα νέο κεφάλαιο, η Ευρώπη να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να έχει όχι 27 επιμέρους, αλλά μία κοινή στρατηγική στον τομέα της ενέργειας».