Τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης και το σχέδιο δράσης για το δημογραφικό ανέπτυξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ.
Ειδικότερα, για όσα θα αλλάξουν στην εισφορά αλληλεγγύης αλλά και το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το δημογραφικό μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου στην εκπομπή Newsroom και τους δημοσιογράφους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα.
Όπως είπε «Η εισφορά αλληλεγγύης είναι μια εισφορά η οποία επιβάλλεται στο πάνω μέρος της κατανομής των συντάξεων. Τροφοδοτεί ένα λογαριασμό που λέγεται ο λογαριασμός αλληλεγγύης των γενεών, το ΑΚΑΓΕ, και ουσιαστικά είναι σαν να βάζουμε κάποια χρήματα στην άκρη για να πληρώσουμε συντάξεις στα πολύ δύσκολα χρόνια τα οποία έρχονται. Είδατε άλλωστε και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ χθες και τις εξελίξεις των δημογραφικών μας.
Μηχανισμός για τις συντάξεις σε μονιμότερη βάση
Τώρα σαν πολιτική είναι κακοσχεδιασμένη. Αυτό το έχω πει επανειλημμένως και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία. Πού είναι ο κακός σχεδιασμός; δεν είναι όπως είναι για παράδειγμα οι φορολογικές κλίμακες όπου ο συντελεστής επιβάλλεται στο εισόδημα πάνω από την κλίμακα. Εδώ αν περάσει και ένα ευρώ το όριο το αντίστοιχο ποσοστό πηγαίνει σε ολόκληρη την σύνταξή σου. Σαν αποτέλεσμα, υπήρξαν περιπτώσεις παλαιότερα όπου είδαμε ότι υπήρχαν συνταξιούχοι οι οποίοι μετά τις αυξήσεις τις οποίες δώσαμε ακριβώς επειδή άλλαξαν κλιμάκιο ή μπήκαν στα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται.
Οπότε αυτό που έχουμε πει είναι ότι σχεδιάζουμε μέτρα τώρα, ώστε αυτό να μη συμβεί σε καμία περίπτωση. Δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει συνταξιούχος ο οποίος θα δει μείωση στη σύνταξή του σαν αποτέλεσμα της αύξησης την οποία πήρε στην ετήσια σύνταξή του και της επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης αργότερα[…]».
«Ο μηχανισμός τον οποίο θα κάνουμε θα είναι κάτι το οποίο θα είναι σε μονιμότερη βάση και δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την αύξηση[…] Ουσιαστικά κόφτης θα μπαίνει. Δηλαδή ας πούμε ότι ανεβαίνει η σύνταξή μου τόσο, λόγω εισφοράς αλληλεγγύης πέφτει ακόμα πιο πριν και από εκεί που ήμουν πριν. Ουσιαστικά αυτό που λέμε είναι ότι θα σταματάει στο όριο. Δηλαδή ο συνταξιούχος θα βλέπει κάποια αύξηση, δεν θα είναι βέβαια ολόκληρη, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να δει αυτή τη μείωση την οποία είχε παλαιότερα και προφανώς την επόμενη χρονιά θα δει την κανονική αύξηση[…]».
Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ακόμα ότι « αν υποτεθεί ότι το ποσοστό είναι για παράδειγμα 2,5% και εγώ είμαι πάρα πολύ κοντά στο όριο, μπορεί αυτό το νούμερο να είναι το 2,4 ή να είναι άλλες περιπτώσεις που αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο, αλλά σίγουρα δεν θα δει κανείς μείωση αυτό είναι το πιο σημαντικό». « Σκεφτείτε κάποιος ο οποίος έχει 1650 – 1670 ευρώ παίρνει την αύξηση, πηγαίνει πάνω από τα 1700 και σαν αποτέλεσμα είναι το ότι μπαίνει στην επόμενη κλίμακα. Στην επόμενη κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό αν θυμάμαι καλά είναι 6% σε εκείνη την περίπτωση, οπότε μειώνεται αρκετά η σύνταξη. Οπότε δεν θα χάσει» εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας.
Για το δημογραφικό
Για το δημογραφικό ανέφερε «μη βλέπουμε τις τάσεις μιας μόνο χρονιάς. Καλύτερα είναι να βλέπουμε τη συνολική τάση την οποία έχουμε. Πράγματι, τα δημογραφικά στοιχεία μπορεί να έχουν κάποια πάνω, κάποια κάτω, αλλά η γενική τάση είναι που μας νοιάζει. Και αυτό το πράγμα το οποίο βλέπουμε είναι κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα, το βλέπουμε σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σταδιακά σε όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Δηλαδή τι βλέπουμε; Είναι το ότι οι γεννήσεις τις οποίες έχουμε είναι όλο και λιγότερες. Αυτό που μας λένε οι δημογράφοι είναι για παράδειγμα, ότι για να μείνει σταθερός ο γηγενής πληθυσμός μιας χώρας θα πρέπει οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας κατά μέσο όρο να κάνουν 2,1 παιδάκια. Δεν υπάρχει καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να το έχει αυτό το νούμερο. Στην Ελλάδα την τελευταία φορά που το είχαμε ήταν στη δεκαετία του 80[…] Υπάρχουν δύο ομάδες μέτρων τις οποίες έχει λάβει η κυβέρνηση.
Το πρώτο είναι να ενισχύσει τις οικογένειες με παιδιά, με την προοπτική του να έχουμε περισσότερες γεννήσεις. Δηλαδή υπάρχει μια πληθώρα μέτρων, ένα μπαράζ μέτρων θα έλεγα, τα οποία ξεκινάνε από το επίδομα γέννας, το οποίο δώσαμε παλαιότερα. Ήταν οι αυξήσεις που δώσαμε στα οικογενειακά επιδόματα, ήταν η επέκταση των επιδομάτων μητρότητας που δώσαμε είτε χρονικά είτε ποσοτικά τόσο στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, όσο και στις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Είναι διάφορα μέτρα σαν αυτά που εξήγγειλε πρωθυπουργός όπως αν μια επιχείρηση αποφασίσει να δώσει voucher στους εργαζόμενους της για παιδικούς σταθμούς, αυτό θα εκπίπτει φορολογικά. Είναι μια πληθώρα τέτοιων δράσεων[…]
Αλλά υπάρχει και μια δεύτερη ομάδα μέτρων την οποία έχουμε πάρει, που είναι ουσιαστικά για τη διαχείριση των συνεπειών της δημογραφικής κρίσης. Ίσως το σημαντικότερο μέτρο που πήραμε είναι η δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, δηλαδή κάτι το οποίο δεν υπόκειται στο δημογραφικό κίνδυνο για τους νέους ασφαλισμένους. Είναι άλλα μέτρα τα οποία πήραμε, για παράδειγμα αυτά που ήταν για τη διευκόλυνση της απασχόλησης των συνταξιούχων. Είναι άλλα μέτρα τα οποία πήραμε, όπως ήταν η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων για άτομα τα οποία εργάζονται, έχουν ένσημα για παραπάνω από 30 χρόνια, ώστε να δοθεί κίνητρα για να μείνουν μεγαλύτερο διάστημα στην αγορά εργασίας. Οπότε και από τις δύο πλευρές και από την πλευρά την προληπτική και από την πλευρά τη θεραπευτική η κυβέρνηση έχει λάβει πληθώρα μέτρων και παρακολουθεί το πρόβλημα με πάρα πάρα πολύ μεγάλη προσοχή».
Η επιταγή ακρίβειας
Για την επιταγή ακρίβειας σημείωσε ότι « Πρώτα πρώτα υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων για διάφορες ευάλωτες ομάδες, οι οποίες είναι εκτός συνταξιούχων. Τα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αφορά ανάπηρους, αφορά λήπτες του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αφορά τα άτομα τα οποία είναι οικογένειες με παιδιά με το οικογενειακό επίδομα. Ειδικά για τους συνταξιούχους, αυτό το οποίο έχουμε πει είναι ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά και δεν πρόκειται να πάρουν την αύξηση του 2,1%, κλιμακωτά μέχρι τα 1.600 ευρώ είναι κάποιο εφάπαξ επίδομα το οποίο θα τους δοθεί τα Χριστούγεννα. Είναι ύψους 200, 150 και 100 ευρώ ανάλογα με τη σύνταξη που παίρνουν».
« Για τους συνταξιούχους αναπηρίας έχει κάτι σημαντικό το οποίο έγινε αυτές τις ημέρες. Το οποίο ουσιαστικά έρχεται σαν συμπλήρωμα της διάταξης που φέραμε για να άρουμε τα αντικίνητρα τα οποία υπήρχαν για την απασχόληση των συνταξιούχων και τα οποία φαίνεται να έχουν δημιουργήσει ένα πολύ θετικό περιβάλλον εκεί. Για τους εργαζόμενους ανάπηρους συνταξιούχους αυτό το οποίο γινόταν ήταν το ότι μέχρι τώρα έπρεπε να διακόψουν την εργασία τους, να λάβουν τη σύνταξη αναπηρίας και κατόπιν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας. Αυτό το πράγμα τώρα, με μια διάταξη την οποία φέρνουμε και το οποίο θα ψηφιστεί άμεσα, ουσιαστικά αίρεται αυτό και θα μπορεί να συνεχίζει στην εργασία του ο λήπτης τις αναπηρικής σύνταξης» υπογράμμισε.