«Βόμβα» στα θεμέλια της χώρας χαρακτηρίζει το δημογραφικό η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, μιλώντας στο «Μ», εξαίροντας τις προσπάθειες αντιμετώπισής του από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενώ δηλώνει αισιόδοξη για την αναστροφή του brain drain.

Αποτελεί, πλέον, κοινή παραδοχή το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δημογραφικό. Πώς μπορεί αυτό να αντιστραφεί;

Το δημογραφικό είναι μία δυσεπίλυτη πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα ζήτημα που για τη χώρα μας δεν έχει ανακύψει τώρα, αλλά μας απασχολεί από τις αρχές του 1980, ωστόσο τα αποτελέσματα της δημογραφικής κρίσης φαίνονται τα τελευταία χρόνια πιο έντονα από ποτέ. Η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη και μάλιστα το 2022 η χώρα μας κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων σε 92 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος με τη σύσταση αυτοτελούς υπουργείου που αποτελεί πυλώνα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ενοποιώντας όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικογενειακής πολιτικής για την εξεύρεση αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του δημογραφικού. Και μιλάμε για αντιμετώπιση και όχι λύση, επειδή όποιος μιλήσει για λύση δεν θα πει την αλήθεια στους πολίτες. Εχοντας έναν στόχο ρεαλιστικό, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, δημιουργήσαμε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό με ορίζοντα δεκαετίας, έως το 2035, το οποίο δεν περιορίζεται απλά στην προσπάθεια ανάκαμψης των γεννήσεων, αλλά προσβλέπει στη συνολική διαχείριση των επιπτώσεων της αλλαγής που έχει επέλθει στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού και εστιάζει στη στήριξη της οικογένειας και την ενίσχυση των γεννήσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη διαχείριση της μακροζωίας, την τοπική ανάπτυξη, την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και έρευνα. Οι παραπάνω πυλώνες καταλήγουν σε περισσότερες από 200 δράσεις, συνολικής δαπάνης 20 δισ. ευρώ. Το δημογραφικό είναι μία «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας και ένα από τα κορυφαία προβλήματα της σημερινής Ελλάδας, παρά το γεγονός της παγκόσμιας διάστασής του, θεωρώ ότι με τον σωστό σχεδιασμό του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για πρώτη φορά γίνεται μία εθνική προσπάθεια, ώστε να είμαστε όλοι συμμέτοχοι στην αντιμετώπισή του.

Σας προβληματίζει η έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων;

Ως γονιός δύο παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο η έξαρση της βίας που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι κάτι που με προβληματίζει καθημερινά. Νομίζω ότι δεν υπάρχει γονιός που να μη ζει με αυτή την ανησυχία, μήπως το ίδιο του το παιδί δεχτεί βία ή, χειρότερα, μήπως το παιδί του ασκήσει βία σε άλλο παιδί. Ως κοινωνία οφείλουμε να δώσουμε το ίδιο βάρος στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών και στη διαχείριση των τραυμάτων που δημιουργούνται στα παιδιά μας από τη μάστιγα που λέγεται παραβατικότητα ανηλίκων. Και αυτό γιατί με τη σωστή πρόληψη και την ενημέρωση των παιδιών μας γύρω από τις συνέπειες και τους κινδύνους της βίας μπορούμε να μειώσουμε τα τραύματα που θα συνοδεύουν τα παιδιά μας σε όλη τους την ενήλικη ζωή. Πρόσφατα, μέσω των προφίλ μου στα social media, ξεκίνησα να μιλώ με μαθήτριες και μαθητές για το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τη βία και οι απαντήσεις που έλαβα με συγκλόνισαν, και χαίρομαι ιδιαίτερα που, μέσα από τις νέες πολιτικές της κυβέρνησης, δίνονται εργαλεία, όπως η πλατφόρμα stop-bullying.gr, το application Safe Youth, τόσο στους ανηλίκους όσο και στο περιβάλλον τους να ενημερωθούν αλλά και να μιλήσουν γι’ αυτό που βιώνουν.

Είστε ικανοποιημένη από τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνησή σας στα ζητήματα συμπερίληψης;

Θεωρώ ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Αυτό είναι και το νόημα της συμπερίληψης. Ηδη από την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσαν ως στόχο να βγουν στην επιφάνεια προβλήματα με τα οποία ενδεχομένως άλλες κυβερνήσεις να μην ήθελαν να ασχοληθούν. Δυστυχώς, σε πολλές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με αναπηρία, ήμασταν πολύ πίσω και έχουμε σημαντικό χαμένο έδαφος να καλύψουμε, όμως κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από την καλή πορεία της οικονομίας μέχρι τη μείωση της φοροδιαφυγής, έχει ως στόχο να μεγεθύνει εμπράκτως και το εύρος της κοινωνικής πολιτικής και κατ’ επέκταση της συμπερίληψής μας ως χώρα και αυτό με κάνει να είμαι όλο και πιο αισιόδοξη για το μέλλον.

Εκτιμάτε ότι θα καταφέρετε να προσελκύσετε και να πείσετε τους νέους που έχουν επιλέξει το εξωτερικό να επιστρέψουν, προκειμένου να χτίσουν το μέλλον τους στην Ελλάδα;

Από την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας άλλαξαν πολλά, κυρίως όμως άλλαξε ο τρόπος που οι Ελληνες του εξωτερικού, οι νέοι και οι νέες που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον έξω από τη πατρίδα μας, βλέπουν την Ελλάδα σήμερα. Το 2019 υποσχεθήκαμε στους πολίτες μία χώρα απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος κάνοντας πράξη αφενός αναπτυξιακές πολιτικές που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και υλοποιώντας αφετέρου στοχευμένες πολιτικές για την αντιστροφή του λεγόμενου brain drain, όπως η μείωση στο 50% στον φόρο εισοδήματος και στην εισφορά αλληλεγγύης με ορίζοντα επταετίας για όσους επιστρέφουν για να εργαστούν στη χώρα μας. Σήμερα, βλέπουμε τις πολιτικές μας να αποδίδουν και αυτό μαρτυρά η αθρόα επιστροφή πλέον των μισών Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης, με μισθούς μάλιστα καλύτερους απ’ ό,τι όταν έφυγαν. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για το μέλλον, καθώς έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε για να άρουμε τις δυσχέρειες και να δώσουμε ακόμη περισσότερα κίνητρα σε όσους έφυγαν ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όχι από νοσταλγία για την πατρίδα, αλλά επειδή υπάρχει η προοπτική να μεγαλουργήσουν και στον τόπο τους.