Θετικά κρίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από το πλέγμα φορολογικών κινήτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί με στόχο τη διευκόλυνση μετεγκατάστασης φυσικών προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στη χώρα μας.

Παρά την πανδημία, ξεπερνούν τα 60 τα αιτήματα που έχουν δεχθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου κάτοικοι του εξωτερικού να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα χαμηλή φορολόγηση των εισοδημάτων και της περιουσίας τους.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας  Αθηνάς Καλύβα σε ψηφιακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σύμφωνα με την οποία «υπάρχουν πάνω από 60 αιτήσεις, τις οποίες επεξεργάζεται η αρμόδια αρχή, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10 αιτήσεις ανθρώπων που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα” Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «για πρώτη φορά έχουμε μια step by step προσέγγιση του θέματος, μια ανταγωνιστική, πρωτογενή νομοθεσία για τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας».

Αλλά και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια «ομπρέλα» ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων για ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι πολλοί  Έλληνες έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης με τον κ. Πατέλη να δηλώνει  «σας θέλουμε πίσω. Ανοίξτε γραφεία, δημιουργήστε εταιρίες ή μεταφέρετε ένας μέρος της εταιρίας σας στην Ελλάδα». Οι ευκαιρίες δεν αφορούν φυσικά μόνο την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ενεργοποιήσει τη δυνατότητα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων, για συνταξιούχους που θα αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα αλλά και για μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους που θα έρθουν και θα εργαστούν στη χώρα μας, παρέχοντας τους φορολογικά κίνητρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Το πρώτο Non Dom έγινε το 2019 σύμφωνα το οποίο φυσικά πρόσωπα που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, μπορούν να υπαχθούν σε αυτό το ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσουν σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα. Το ποσό της επένδυσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ,  εντός 3ετίας.  Όσοι το επιλέξουν θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ’ αποκοπή 100.000 ευρώ για 15 έτη, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.

Ακολούθησε το Νon Dom για τους συνταξιούχους του εξωτερικού. Ο συνταξιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τη μεταφορά της φορολογικής του έδρας στην χώρα μας. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, θα καταβάλλει κάθε χρόνο αυτοτελή  φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική του υποχρέωση για το εισόδημα αυτό. Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί  στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, δεν θα εκπίπτει από τον φόρο που επιβάλλεται στην Ελλάδα.

Το τρίτο πλαίσιο κινήτρων αφορά μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους αλλά και Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης,  οι οποίοι καλούνται να αφήσουν την χώρα που ζουν και να έρθουν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας.  Σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών δίνεται η δυνατότητα :

– απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 χρόνια.

– μη εφαρμογής της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Πριν λίγες ημέρες θεσπίστηκαν κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices). Με τα κίνητρα αυτά επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα διαφανές και οριοθετημένο πλαίσιο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές φορολόγησης, αναφορικά με τη διαχείριση των χρηματικών/επενδυτικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας τους.

Πηγή: naftemporiki.gr