Με νέο εξεταστικό σύστημα και ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά πανεπιστημιακό τμήμα υποδέχεται η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας το 2021. Βέβαια, η εκτίμηση εκπαιδευτικών και αναλυτών είναι ότι ένας αριθμός περιφερειακών κυρίως τμημάτων δεν θα καλύψει φέτος τις προσφερόμενες θέσεις, ακριβώς λόγω της «έλλειψης» των μαθητών με πολύ χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις. Αποτελούσε όμως, με βεβαιότητα, στρέβλωση του εξεταστικού συστήματος η είσοδος στα ΑΕΙ υποψηφίων με βαθμούς… 1,3 όπως φάνηκε κατά την περσινή βαθμολογική διαδικασία.
Πάντως και φέτος ευκαιρίες υπάρχουν, ενώ όπως λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης μιλώντας στα «ΝΕΑ», πέρα από τα «παραδοσιακά» τμήματα, τα οποία γνωρίζουν οι περισσότεροι μαθητές και γονείς, στο σύνολο των 459 τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει και ένας αξιόλογος αριθμός τμημάτων που «κρύβουν» διεξόδους και επαγγελματικές προοπτικές στις οποίες δεν παραπέμπει η ονομασία τους. Μάλιστα, συμπληρώνει ο ίδιος, ορισμένοι μαθητές άκριτα τα απορρίπτουν με μοναδικό κριτήριο την «άγνωστη» ονομασία τους.
Και ποια είναι αυτά; Ο Χρ. Ταουσάνης αναφέρει μερικά από τα νέα αλλά και παλαιότερα τμήματα στα οποία οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα βρουν φέτος κρυμμένες ευκαιρίες. Και συγκεκριμένα:
- Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου):
Ενας συνδυασμός δηλαδή μηχανικού και οικονομικο-διοικητικού στελέχους. Το τμήμα αυτό προετοιμάζει τους φοιτητές στα πεδία της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) και της Μηχανικής της Διοίκησης (Management Engineering) και προσφέρεται από δύο επιστημονικά πεδία (2ο και 4ο).
- Στατιστικής – Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο – Πανεπιστήμιο Πείραιως):
Προετοιμάζει επιστήμονες οι οποίοι θα μπορούν να καταρτίσουν ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά ή συνταξιοδοτικά προγράμματα, να εκτιμήσουν επιχειρηματικούς κινδύνους, να αναλύουν και να ερμηνεύουν δεδομένα. Δίνει δε δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου στους αποφοίτους τους που προσφέρουν δυνατότητες σταδιοδρομίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία, στη φαρμακοβιομηχανία, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων, στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα. Ο κλάδος της αναλογιστικής αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο πεδίο.
- Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου):
Παρά το γεγονός ότι ως μηχανικοί δεν εντάσσονται σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ακόμη (π.χ. μηχανολόγων μηχανικών), τα εν λόγω τμήματα εστιάζουν στο πεδίο του industrial design, με έμφαση στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης-διοίκησης των εν λόγω πεδίων και στη χρήση νέων τεχνολογιών για τη σχεδίαση και παραγωγή καινοτομικών προϊόντων. Προετοιμάζουν αποφοίτους που θα αξιοποιήσουν υπάρχουσες και μελλοντικές νέες τεχνολογίες για να σχεδιάσουν καινοτόμα εύχρηστα και λειτουργικά προϊόντα.
- Βιοϊατρικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής):
Το συγκεκριμένο τμήμα έχει ενσωματώσει πεδία όπως η αισθητική, η οπτομετρία, η ακτινοθεραπεία, η οδοντική τεχνολογία και τα ιατρικά εργαστήρια. Πρακτικά έχει θεσμοθετήσει κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου με τα αντίστοιχα αντικείμενα ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
- Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου):
Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως πληροφορικός-σχεδιαστής προϊόντων πολιτισμού και επικοινωνίας με χρήση νέων τεχνολογιών. Το τμήμα συνθέτει την πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα με την εφαρμογή τους στον πολιτισμό. Προετοιμάζει τα στελέχη που θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να μεταφέρουν τον πολιτισμό στην ψηφιακή «νέα» πραγματικότητα.
- Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων):
Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως μηχανικός τεχνολογίας υλικών- σχεδίασης κατασκευών και υλικών τεχνολογίας. Το τμήμα αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να ερευνούν και να απασχολούνται στους τομείς των μοριακών υλικών, των βιοϋλικών και των μικρο- και νανο-φασικών υλικών. Ειδικά στην εποχή της τρισδιάστατης εκτύπωσης αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή σε πολλά πεδία.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης, για το σύνολο των τμημάτων, κρίνεται σκόπιμο οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να αντλήσουν πληροφορίες αλλά και να εξετάσουν όλες τις σχετικές παραμέτρους που έχουν να κάνουν με τη φοίτηση, τις προοπτικές καριέρας.
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ «ΣΗΜΕΙΑ – ΚΛΕΙΔΙΑ» ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ
Η ΝΕΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ: Η νέα ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ αφορά όλους τους υποψηφίους του καλοκαιριού. Φέτος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά: α) Η ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και β) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του κάθε επιστημονικού πεδίου, θα ισχύσει από τις εξετάσεις του 2021.
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ: Για τη φετινή χρονιά ακόμη θα έχουμε την ίδια διαδικασία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Ωστόσο, από την επόμενη έχουμε τρία ξεχωριστά μηχανογραφικά (μαζί με αυτό που θα αφορά τα ΙΕΚ), τα οποία έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και προϋποθέσεις.
ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ: Φέτος το καλοκαίρι δεν θα έχουμε αλλαγές. Από την επόμενη χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων ανά τμήμα. Από το 2022 οι συντελεστές σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα των Πανελλαδικών θα ορίζονται από τα ίδια τα τμήματα. Ο συντελεστής βαρύτητας που θα αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%.
ΠΟΙΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ: Φέτος, με τις αλλαγές που γίνονται θα επηρεαστεί ένας σημαντικός αριθμός κυρίως βαθμολογικά αδύναμων υποψηφίων, καθώς λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές βαθμολογίες, εάν πέρυσι ίσχυε η ελάχιστη βάση εισαγωγής ένα 30% και άνω των υποψηφίων δεν θα είχε δικαίωμα να υποβάλει μηχανογραφικό.
της Μάρνυς Παπαματθαίου