«Οι Ένοπλες Δυνάμεις τελούν υπό ειδικό εξουσιαστικό καθεστώς και υπό ιδιαίτερους πρόσθετους περιορισμούς, που δικαιολογούνται από τη φύση της σχέσης τους με το κράτος και τις απορρέουσες, από τη σχέση αυτή, υποχρεώσεις, όπως αυτή της διαρκούς ετοιμότητας, της αυξημένης επιφυλακής, κ.λπ.», υπενθύμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Προβλήματα με την άδεια ανατροφής τέκνου αναφέρουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υφίσταται θέμα «υποστελέχωσης», όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτησή του. Αντιθέτως, πρόσθεσε, «από τα Γενικά Επιτελεία καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη βέλτιστη κατανομή και αξιοποίηση του προσωπικού, συνυπολογιζομένων των ειδικών γνώσεων και των προσωπικών αναγκών των στελεχών. Σε αυτό το πλαίσιο, ελήφθησαν και οι σχετικές αποφάσεις για την επικείμενη αριθμητική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, καθώς και της ολοκλήρωσης των εν εξελίξει προκηρύξεων για πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι «ο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές, καθώς εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων προς εκπλήρωση της αποστολής τους, συμβάλλοντας στην αποφυγή περιπτώσεων μαζικών απουσιών στελεχών από αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, που ενδεχομένως θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο το εξαιρετικά βεβαρημένο έργο τους. Περαιτέρω, το θεσμοθετημένο όριο εξάντλησης της εννεάμηνης άδειας ανατροφής μετά αποδοχών, μέχρι την ηλικία των 30 μηνών, εξασφαλίζει, αφενός τη δυνατότητα εγγραφής του τέκνου σε βρεφονηπιακό σταθμό και αφετέρου εξυπηρετεί τόσο την ιδιαίτερη φύση και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος του στρατιωτικού όσο και τον έγκαιρο προγραμματισμό των μονάδων/υπηρεσιών για λήψη της εν λόγω άδειας από τα στελέχη τους».