Τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ανέλυσε ο Πάνος Ρήγας. Επίσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και αρμόδιος τομεάρχης στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρθηκε στην απειλητική ρητορική της Τουρκίας, ενώ επεσήμανε ότι τα 172.000 νέα μέλη δείχνουν τη δυναμική του κόμματος στην ευθεία για τις εθνικές εκλογές.

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

Είναι έτοιμος, κ. Ρήγα, ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές; Σας ρωτώ διότι τις ζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ακούσαμε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδράσει από τα προβλήματα…

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι ανίκανοι να διαχειριστούν κρίσεις. Κάθε μέρα που μένουν στη διακυβέρνηση της χώρας προκαλούν μεγάλη ζημιά στην κοινωνία, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει γίνει εφιάλτης για τους πολίτες. Τις εκλογές τις έχει σχεδόν αναγγείλει και προετοιμάζει την απόδρασή του από τις συνέπειες της πολιτικής του εργαλειοποιώντας τη Δικαιοσύνη και τα εθνικά θέματα. Είναι προφανές ότι επιθυμεί ο κόσμος να μην ασχολείται με το μέτωπο της ακρίβειας και την επιβίωσή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος αξιοποιώντας τη δύναμη των 172.000 μελών που μας στήριξαν στις εσωτερικές διεργασίες μας στις 15 Μαΐου.

 

Εχετε αναδείξει ως βασικό πεδίο αντιπαράθεσης την ακρίβεια. Ποια είναι η πρότασή σας; Την έχετε κοστολογήσει;

Η πρότασή μας είναι κοστολογημένη και άμεσα υλοποιήσιμη, όπως δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022. Απαγόρευση διακοπών ρεύματος λόγω μη καταβολής της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής, αφαιρούμενων των κάθε είδους επιδοτήσεων. Φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια και να αποδοθεί στους καταναλωτές. Η τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που κατέθεσε η κυβέρνηση αναφέρει ότι εφαρμόζεται την 1η Αυγούστου και ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τον Ιούλιο. Ακόμα ένα χατίρι στο καρτέλ. Αν όμως εφαρμοστεί η όποια αναστολή τον Αύγουστο είναι προφανές ότι όλοι οι καταναλωτές θα βλέπουν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο τη ρήτρα να αναγράφεται στους λογαριασμούς τους. Η τροπολογία αναστέλλει τη ρήτρα, ουσιαστικά ενσωματώνοντας την όποια διακύμανση στην κυμαινόμενη τιμή που θα αλλάζει κάθε μήνα. Αρα η ρήτρα θα υπάρχει, απλώς οι πολίτες δεν θα τη βλέπουν ως χωριστή εγγραφή στον λογαριασμό τους. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη υποκρισία της κυβέρνησης. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, και ολική επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες. Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης. Αμεση ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο την πανδημίας, με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Επιστροφή στους συνταξιούχους πάνω από 3 δισ. ευρώ, που τους στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, που το στερήθηκαν και το ’20 και το ’21 και το ’22, θεσπίζοντας ξανά τη 13η σύνταξη. Διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης. Ενίσχυση δικαιώματος στη στέγη των νέων ανθρώπων με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια.

 

Είστε τομεάρχης Εθνικής Αμυνας. Πόσο επικίνδυνη είναι η απειλητική ρητορική της Τουρκίας;

Στην Τουρκία έχει επέλθει ένας πολιτικοκοινωνικός μετασχηματισμός, ο οποίος εμφορείται από ένα μείγμα ισλαμικού συντηρητισμού και εθνικισμού, που αποτελούν τον ενοποιητικό παράγοντα της Δεξιάς στην Τουρκία. Σήμερα έχει εντάξει και όλη την εθνικιστική πολιτική του κεμαλισμού. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν στοχεύει στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης μιας ισχυρής Τουρκίας εξίσου και με τους δύο κόσμους. Δηλαδή να είναι η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, αλλά να συνεργάζεται και με τους Ρώσους. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα και στρατηγική. Η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί διαχρονική στρατηγική επιλογή των τουρκικών ελίτ. Η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι το εργαλείο για την επίτευξη του στόχου. Θεωρώ ότι η κλιμάκωση των ρητορικών επιθέσεων της Τουρκίας δεν βασίζεται σε μια στρατηγική πολέμου, αλλά «γκριζαρίσματος» και προβολής ισχύος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί κάθε επιθετική κίνηση της Τουρκίας χωρίς να διεκδικεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις υποστήριξης τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ, δεν εξασφάλισε μέχρι σήμερα ένα πλαίσιο θετικών πρωτοβουλιών και κυρώσεων που θα πίεζε την Τουρκία να συζητήσει τη διαφορά μας με ειλικρινή διάθεση, χωρίς προκλήσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αντίθετα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θεώρησε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και άρα δεν θα έχει κανέναν ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα που αποδείχθηκε λάθος. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Η συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών είναι αναγκαία, αλλά και η Τουρκία πρέπει να το εννοεί με τη στάση της. Τρία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης είναι απολύτως ανίκανος να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας.

 

Υπήρξαν δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα, που ανέφεραν ότι ταυτίζονται οι απόψεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αλέξη Τσίπρα. Τι απαντάτε;

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τη Σύμη εξήγησε ότι η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Η κλιμάκωση της έντασης δεν ωφελεί κανέναν, διότι η οικονομική κρίση πλήττει και τις δύο πλευρές. Οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και η μία και σημαντική διαφορά μας στο Αιγαίο, αυτή που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου στο Δικαστήριο της Χάγης με διάλογο.

 

Πιστεύετε ότι έπρεπε να έχουν παρέμβει πιο δυναμικά οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ; Σας ρωτώ διότι υπήρξε και ένα άρθρο στο «Foreign Policy» που χαρακτήρισε «χρήσιμο» τον Ερντογάν για τη Δύση…

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ με δηλώσεις του κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Τουρκία που αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και στην Ελλάδα που τα υπερασπίζεται. Αποδεικνύεται ότι η πολιτική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης έχει οδηγήσει στο περιθώριο την Ελλάδα, την ώρα που οι «σύμμαχοί» μας σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία της Τουρκίας του κ. Ερντογάν. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα στο ΝΑΤΟ και να μην επιτρέψει η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας να οδηγήσει σε παζάρι με την Τουρκία σε βάρος της πατρίδας μας.

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κράτησε από το 2015 εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στην οικονομική πολιτική που εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπετε την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας, έπειτα και από το άνοιγμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου; Υπάρχουν προοπτικές για άλλες συνεργασίες είτε με κόμματα της Αριστεράς, όπως το ΚΚΕ, είτε με το ΠΑΣΟΚ;

Οι προκλήσεις αλλά και οι πολύπλευρες κρίσεις που συνυπάρχουν στη νέα εποχή δεν μπορεί ούτε πρέπει να εκχωρηθούν στη διαχείριση των συντηρητικών δυνάμεων, στα οικονομικά, παρασιτικά και κρατικοδίαιτα κέντρα που υπηρετούν τους λίγους. Μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο μιας πολιτικής και προγραμματικής ενότητας διακυβέρνησης που θα εκφράζει τις κοινωνικές και παραγωγικές ανάγκες. Εχουν ιστορική ευθύνη οι δυνάμεις από το ευρύτερο δημοκρατικό κέντρο, τη σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία, τον σοσιαλισμό, την αριστερά, τον κομμουνιστικό χώρο και όχι μόνο, με πολιτική και προγραμματική ενότητα να συμπορευθούν με την κοινωνία για την προοδευτική διακυβέρνηση. Εχουν διαμορφωθεί πλέον οι συνθήκες για μια πλατιά κοινωνική συμμαχία όλων όσων έχουν πληγεί από τις πολιτικές της Ν.Δ. και επιζητούν μια προοδευτική διέξοδο. Με τις προγραμματικές θέσεις μας επιδιώκουμε να εκφραστεί μια προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία κυβερνητικής αλλαγής.

 

Ανέβηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα δάνεια που έχουν πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα κόμματα γενικότερα. Γιατί χαρακτηρίστηκαν «ευάλωτοι» όσοι έχουν δανειστεί;

Ο κ. Μητσοτάκης χρωστά σε δάνεια 1,3 εκατ. ευρώ και μαζί με τους υπουργούς του έχουν συνολικά χρέη 12,7 εκατ. ευρώ, τα οποία κανείς δεν ξέρει πώς εξυπηρετούνται. Το κόμμα τους χρωστά περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ που δεν θα ξεπληρωθούν ποτέ και κάθε χρόνο αυξάνονται. Μία κυβέρνηση με τόσα χρέη είναι μία ευάλωτη κυβέρνηση. Δεν νομοθετεί για το δημόσιο συμφέρον, αλλά για το συμφέρον των πιστωτών της. Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες αλλά και μια σειρά από ρυθμίσεις για το ποιοι έχουν ρυθμίσεις στα δάνειά τους και αν εξυπηρετούνται αυτές, γιατί αλλιώς τίθεται θέμα ειδικής μεταχείρισης για την εξυπηρέτηση συμφερόντων των τραπεζών και εξάρτησης πολιτικών προσώπων από τραπεζικά συμφέροντα που είναι ο ορισμός της διαπλοκής. Είναι μείζον ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας. Δεν γίνεται οι πολίτες να χάνουν τον ύπνο τους ή ακόμα και το σπίτι τους για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ και κανείς να μη γνωρίζει πώς ρυθμίζονται τα χρέη των πολιτικών και δη αυτών που κυβερνούν.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”