Παναγία των Παρισίων: Θα ανοικοδομηθεί ακριβώς όπως ήταν πριν την φωτιά

9

«Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θα ξαναχτιστεί όπως ήταν πριν από την καταστροφή πυρκαγιά πέρυσι», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Το πράσινο φως του Γάλλου προέδρου για την αποκατάσταση της Notre Dame στον αρχικό της γοτθικό σχεδιασμό του 19ου δίνει τέλος στις συζητήσεις-προτάσεις συζήτηση για τη μελλοντική μορφή του μνημείου, δεδομένου ότι στο παρελθόν ο ίδιος ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι «μπορεί να εξεταστεί μια σύγχρονη αρχιτεκτονική χειρονομία».

Η ανακοίνωση έγινε μετά το πέρας συνάντησης της επιτροπής εθνικής κληρονομιάς και αρχιτεκτονικής της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Philippe Villeneuve, επικεφαλής αρχιτέκτονας του καθεδρικού ναού, δήλωσε ότι το ύψος των 96 μέτρων πρέπει να αποκατασταθεί στην «τελευταία γνωστή του κατάσταση».«Ο πρόεδρος εμπιστεύεται τους εμπειρογνώμονες και ενέκρινε τα κύρια περιγράμματα του έργου που παρουσίασε ο αρχιτέκτονας, ο οποίος σχεδιάζει να ανακατασκευάσει το ίδιο το κτύπημα», λέει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο,η ανοικοδόμηση σχεδιάζεται να αποπερατωθεί έως το 2024, όταν το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το έργο αποκατάστασης του καθεδρικού ναού της Νοτρ Νταμ από την καταστροφική πυρκαγιά έχει ήδη καθυστερήσει και οι εργασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν τον Ιανουάριο του 2021.

Πάντως, ο Μακρόν φαίνεται να διατηρεί την επιθυμία του να φέρει ένα άγγιγμα του μοντέρνου στην αποκατάσταση του ναού και υπαινίχθηκε ότι ο σύγχρονος σχεδιασμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα περίχωρα του καθεδρικού ναού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Η καταστροφική πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019 γέμισε θλίψη την παγκόσμια κοινότητα και ακολούθησε πλημμύρα δωρεών για την προσπάθεια αποκατάστασης, με περίπου 1 δισ. Ευρώ (900 εκατομμύρια λίρες) να συγκεντρώνονται μέσα σε λίγες μέρες.

Πηγή: Independent

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr