Υποστηρίζοντας ότι δεν έχει διαβάσει το σχέδιο… ΔΗΜΗΤΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη, το κόμμα του οποίου έχει εντάξει μεταξύ αυτών που δύναται να σχηματίσουν την αποκαλούμενη “προοδευτική κυβέρνηση” ακόμη και μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ουσιαστικά να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, αποφεύγοντας να καταδικάσει τα περί κλεισίματος των Τραπεζών και εξόδου από το Ευρώ.

 

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δείξει ότι δήθεν τηρεί αποστάσεις. Εν τούτοις ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αναφερθεί στην ΔΉΜΗΤΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη έρχεται να αναδείξει την εκκωφαντική σιωπή με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το θέμα σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ανοιχτή και ευθεία σύγκρουση με ένα κόμμα τις ψήφους του οποίου έχει συμπεριλάβει στο δικό του σχέδιο συγκυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ως επιχείρημα έθεσε την συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς στο Βερολίνο. Όπως υποστήριξε  αν ο Γερμανός Καγκελάριο γνώριζε ή εκτιμούσε πως ο ίδιος ή ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν ή αποδέχονταν σχέδιο όπως αυτό που αφορά το κλείσιμο των τραπεζών και της εξόδου της χώρας από το Ευρώ, δεν θα επέλεγε να τον συναντήσει.

Έτσι την ώρα που δήλωνε πως διαφωνεί με τα όσα πρεσβεύει ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνιζε πως δεν αποκλείει κανέναν από τη συγκυβέρνηση που ζητά να σχηματιστεί μιλώντας ακόμη και για ψήφος ανοχής κάτι που στο παρελθόν έχει αναφέρει και για το ΚΚΕ.

Και για να αποφύγει περαιτέρω αναφορές στο σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ σημείωσε ότι σε μια συγκυβέρνηση που απαιτεί προγραμματικές συμφωνίες δεν μπορεί το 3% να επιβάλλει όρους στο 30%

Αξίζει να σημειωθεί πως επιχείρησε να μιλήσει και πάλι ότι επιδιώκει σχηματισμό κυβέρνησης μόνο εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, εν τούτοις ο τρόπος με τον οποίο δείχνει να αντιμετωπίζει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δείχνει πως το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων παραμένει στο τραπέζι στην περίπτωση που θα βγαίνουν τα κουκιά.