Το «χαρτί» των Βαρωσίων παίζει για ακόμα μία φορά το κατοχικό καθεστώς, επιχειρώντας αύξηση της πίεσης προς τη Λευκωσία και πρόκληση νευρικότητας. Με τους σχεδιασμούς να έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό από τον κατοχικό «ΥΠΕΞ» και υποψήφιο «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και οι υποσχέσεις για την εκ νέου μετατροπή της σε ένα τουριστικό θέρετρο, με παράλληλη προσέλκυση επενδύσεων και κονδυλίων από την Τουρκία, ενισχύονται στα Κατεχόμενα.
Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης, η οποία εντάθηκε δραματικά λόγω της πανδημίας στα Κατεχόμενα, η αξιοποίηση των Βαρωσίων ως μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων των οπαδών της διχοτόμησης, εμφανίζεται εξαιρετικά δελεαστική και υποστηρίζεται στον μέγιστο βαθμό από την Αγκυρα.
Το θέμα έθεσε στη συνάντηση που είχε στην Τουρκία και ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, με τον οποίο κατέληξαν σε «κοινή συναίνεση» για το άνοιγμα των Βαρωσίων και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.
Το κατοχικό καθεστώς φροντίζει να τροφοδοτεί και δημοσιεύματα στο εξωτερικό, αναφορικά με τους σχεδιασμούς που προωθεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με πρόσφατο ρεπορτάζ της Daily Mail να αναφέρει χαρακτηριστικά για το Βαρώσι: «Η απαγορευμένη πόλη της ευχαρίστησης: Μέσα στην εγκαταλελειμμένη πόλη των Βαρωσίων που καταστράφηκε από τον πόλεμο, αλλά μπορεί να γίνει και πάλι τουριστικό hotspot με τα νέα, μετά τον κορωνοϊό, σχέδια»… Οι πληροφορίες που διαρρέονται από τα Κατεχόμενα εκτιμούν το κόστος της ανοικοδόμησης της «πόλης – φάντασμα», που κάποτε αποτελούσε ένα τουριστικό θέρετρο για το διεθνές τζετ σετ και πόλο έλξης κινηματογραφικών αστέρων, στα 10 εκατομμύρια δολάρια, που θα δοθούν με τη μορφή επενδύσεων από την Τουρκία.
Οι εκλεκτοί της Τουρκίας και αντίπαλοι του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις επικείμενες εκλογές, Οζερσάι και Τατάρ. αναφέρονται σε σχέδια ανάπτυξης της περιοχής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρχονται επενδύσεις εκατομμυρίων, που θα της δώσουν την παλιά της αίγλη και αντίστοιχα κέρδη σε όσους παραχωρηθούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσής της από το ψευδοκράτος. Για τους οπαδούς της διχοτόμησης αυτό είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λύση δύο κρατών, με τον Οζερσάι να διαμηνύει ότι κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τους σχεδιασμούς για την Αμμόχωστο, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, υπό κατοχική διοίκηση φυσικά.
«Οι εξελίξεις που βιώνονται τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο στο θέμα της πολιτικής που υλοποιούμε βήμα – βήμα στο Βαρώσι. […] Οταν πριν από έξι χρόνια έθεσα επί τάπητος το όραμά μου για άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, υπήρχαν κάποιοι που γελούσαν και το προσπερνούσαν. Τώρα πάρα πολλοί παίκτες στην τουρκοκυπριακή πλευρά και η κοινή γνώμη άρχισαν να στηρίζουν πλέον αυτή την πολιτική. Και η Τουρκία πλέον παρέχει πλήρη στήριξη σε αυτό το όραμα. Αυτές οι εξελίξεις και ειδικά η παραδοχή της ίδιας της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι δεν μπορεί να το εμποδίσει δείχνουν την κατάσταση και ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», υποστηρίζει ο Οζερσάι.
Υπενθυμίζεται ότι σε δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ γίνεται ρητή αναφορά στο ζήτημα της Αμμοχώστου. Στο ψήφισμα 550 του 1984 καταδικάζονται ως απαράδεκτες όλες οι απόπειρες εποικισμού των Βαρωσίων από άτομα διαφορετικά από τους νομίμους κατοίκους του και ζητείται η μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στο 789 του 1992 προτείνεται να τεθούν τα Βαρώσια υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης, με στόχο την εφαρμογή του 550. Αντίθετος με τις θέσεις Τατάρ και Οζερσάι είναι και ο Ακιντζί, ο οποίος υπονομεύεται ξεκάθαρα από την Τουρκία ενόψει των επικείμενων εκλογών στα Κατεχόμενα…
Της Αλεξάνδρας Φωτάκη από Τα Νέα