Τζέφρι Πάιατ. Ο αμερικανός πρεσβευτής ετοιμάζεται για αναχώρηση από την Αθήνα ύστερα από έξι χρόνια, με προορισμό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Χαρακτηρίζεται απόλυτα επιτυχημένος. Για τα συμφέροντα της χώρας του στην περιοχή. Η ανακοίνωση ότι ο Πάιατ έχει προταθεί να αναλάβει θέση υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ενέργεια, στις ΗΠΑ, δημιούργησε την ελπίδα ότι η Ελλάδα αποκτά έναν «σύμμαχο» στην Ουάσιγκτον. Μια απευθείας γραμμή σε περίπτωση «συναγερμού». Έναν «πρέσβη» στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, όπως υποστήριξαν οι πιο τολμηροί και αισιόδοξοι. Αλλοι αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να είναι ένας νέος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που ως ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιος για την περιοχή, το 1996 χειρίστηκε την υπόθεση των Ιμίων, με εντολή Κλίντον, ήταν ο άνθρωπος που μιλούσε με Αθήνα και Άγκυρα, και έδωσε την εντολή «no ships, no troops, no flags»…
ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ
Η αλήθεια είναι ότι ο Πάιατ έχει ισχυρότερους δεσμούς με την Ελλάδα από τον Χόλμπρουκ.
Υστερα από έξι χρόνια παρά μερικούς μήνες στην Ελλάδα ο Πάιατ μπορεί να καυχηθεί ότι γύρισε όλη την Ελλάδα και τη γνώρισε. Εζησε και χειρίστηκε την κρίση του «Ορούτς Ρέις» το 2020, με την αμερικανική πρεσβεία να είναι εκείνο το καυτό καλοκαίρι σε ανοιχτή γραμμή με Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Αγκυρα και Ουάσιγκτον για τη διαχείριση των εξελίξεων. Ακόμα και αν επέλεξε να μη βγει «ανοιχτά μπροστά», είχε έντονο ρόλο στο διπλωματικό πόκερ που παιζόταν στο παρασκήνιο. Με όσους τον έζησαν να θεωρούν ότι θα μπορούσε να το ξανακάνει από άλλη θέση. Να είναι όμως στο «κόκκινο τηλέφωνο» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Πάιατ έχει δηλώσει και τις θέσεις του όσον αφορά τον EastMed, υιοθετώντας ως όφειλε τη γραμμή Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραμένει ωστόσο υπέρμαχος της πολιτικής συμμαχίας του 3+1 (Ελλάδα – Κύπρος- Ισραήλ + ΗΠΑ). Ιδιαίτερα έντονη προσωπικότητα, υπερδραστήριος στο Twitter, δεν ανέβαζε μόνο, απαντούσε κιόλας σε σχόλια που του έκαναν, είχε – και θα συνεχίσει να έχει – ειδική σχέση με τους δημοσιογράφους. Δεν σταμάτησε τις ενημερώσεις ούτε επί κορωνοϊού, ακόμα και αν αυτές γίνονταν στον παγωμένο κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας. Ακόμα και αν για κάποιους μιλούσε «περισσότερο από ό,τι χρειαζόταν», ο Πάιατ δεν βγήκε ποτέ «εκτός γραμμής» Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν είπε ποτέ κάτι παραπάνω και πάντα εξέφραζε ευλαβικά τις θέσεις της Ουάσιγκτον. Με ταλέντο να τις παρουσιάζει με τρόπο που να ικανοποιούν πολιτικούς και ΜΜΕ στην Αθήνα. Ηταν πανταχού παρών. Σε πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, στρατιωτικές ασκήσεις, παραλαβές αμυντικών εξοπλισμών, επιχειρηματικά events και ποικίλα φόρα.
Ο Τζέφρι Πάιατ έδωσε διαπιστευτήρια στην Ελληνική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2016, μετά την τριετή θητεία του στην Ουκρανία, επί προεδρίας Μπαρόκ Ομπάμα. Παρέμεινε και παρέτεινε τη θητεία του επί Ντόναλντ Τραμπ, οπότε και έκλεισε τα μεγαλύτερα «deals» των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Δικό του έργο και η ανανεωμένη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις τις καίριες βάσεις σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους για τις ΗΠΑ σε περιόδους έντασης όπως αυτή που διανύουμε και διευρύνοντας σημαντικά το αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
«Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος για το τι επιφυλάσσει το μέλλον αυτής της σχέσης και τι πρόκειται να δούμε» δήλωνε ο ίδιος και τόνιζε ότι είναι περήφανος για όσα επετεύχθησαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.
ΜΑΝΙΩΔΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Οι ιστορίες που έχει να διηγηθεί, δε, δεν περιορίζονται στα διπλωματικά του καθήκοντα, αφού ως μανιώδης ποδηλάτης έχει κάνει πετάλι σε πολλά μέρη και στην ελληνική επαρχία. Δεν παρέλειψε μάλιστα στις τελευταίες του εμφανίσεις ως πρεσβευτή στη χώρα να παραστεί και στην έναρξη του ποδηλατικού γύρου της Ελλάδας στην Κρήτη. Και όπως έχει πει σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», σχεδιάζει να επιστρέψει, για να περάσει καλοκαίρια σε νησιά που κατά προτίμηση δεν θα έχουν αεροδρόμιο.
Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ. Τα επόμενα χρόνια ο Πάιατ δεν θα είναι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα είναι ωστόσο πάντα ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με μακρά θητεία, που ξέρει να χειρίζεται και να διαχειρίζεται την ελληνική πολιτική σκηνή και τα ΜΜΕ. Διάδοχός του ο Τζορτζ Τσούνης. Επιλογή εκ προσωπικοτήτων. Φτάνει στις 6 Μαΐου, την ημέρα που αναχωρεί ο Πάιατ. Διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικοί κόσμοι. Επιχειρηματίας που ξέρει πώς να κάνει μπίζνες. Με εξαιρετικούς δεσμούς με την Εκκλησία, αναφορές στην Ομογένεια και με απευθείας γραμμή στον Τζο Μπάιντεν. Νούμερο 2 η μέχρι σήμερα διευθύντρια του Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρία Ολσον. Οπως λένε οι πηγές μου πάντως, το σύστημα έχει τον τρόπο σε κάθε περίπτωση να διαχειρίζεται τις εξελίξεις και να καλύπτει τα όποια κενά…
(Πηγή: Τα Νέα)