“Παγώνει” το άνοιγμα δραστηριοτήτων, καθώς συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας, με τους νοσηλευομένους χθες να ξεπερνούν το «φράγμα» των 5.000, φτάνοντας τους 5.057, και με τα κρούσματα, ιδιαίτερα στην Αττική να ανέρχονται σε 801, περίπου τα μισά από τα 1.707 που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.
Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της εξέλιξης της πανδημίας θα κρίνει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία ξεκίνησε μεν χθες με τα κομμωτήρια και τους αρχαιολογικούς χώρους, ωστόσο τα επόμενα βήματα φαίνεται να καθυστερούν.
Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες, ενώ μετά και την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη, αναμένεται να ενισχυθούν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, με 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς), οι οποίοι θα κατανεμηθούν ως εξής: 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει το άνοιγμα σε λιανεμπόριο, δηλαδή θα πάει πιο πίσω από τις 29 Μάρτη, όπως αναμενόταν, και κατά συνέπεια τα σχολεία.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν την Παρασκευή, καθώς αναμένεται να εξεταστεί πρώτα η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Αντίστοιχα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.
“Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα” εκτίμησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο MEGA. Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε ότι “απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα”.
Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς το άνοιγμά τους αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.
«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση και ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.
Έτσι, σύμφωνα με το protothema.gr ο στόχος για το άνοιγμα των καταστημάτων φαίνεται να μπαίνει η 5η Απριλίου. Πάντως όταν το λιανεμπόριο ανοίξει, αυτό θα συμβεί αξιοποιώντας το 13032 και πιθανότατα θα επιλεγεί το click away και στην συνέχεια θα απελευθερωθεί η αγορά με περιορισμό μόνο ως προς τα τετραγωνικά του καταστήματος.
Μετά το λιανεμπόριο σειρά παίρνουν τα σχολεία. Το σενάριο «μιλάει» για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Όσο για τα Δημοτικά, το κουδούνι σχεδιάζεται να χτυπήσει ξανά στις 19 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Πάντως ακόμη δεν υπάρχει βεβαιότητα για τίποτα αφού όπως έχει τονιστεί κατ επανάληψη από κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει προς το παρόν εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες.
Η διαφαινόμενη παράταση στην ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου φέρνει πιο πίσω και το πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση. Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό