Παγώνει η παροχή κοινωφελούς εργασίας

31
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΠαγώνει η παροχή κοινωφελούς εργασίας

Την αναστολή μέχρι νεωτέρας των διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα αναφορικά με την παροχή κοινωφελούς εργασίας προβλέπει το άρθρο 98 του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι η αναστολή του συγκεκριμένου δικονομικού μέτρου ισχύει έως ότου οργανωθούν κατάλληλα οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά η κοινωφελής εργασία.

Για το σκοπό αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με την οποία ζητεί να υπάρξει συνεργασία και κατάλληλη οργάνωση στις δομές της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσουν να δέχονται κοινωφελή εργασία.

Επί τάπητος έχει τεθεί και το ζήτημα θωράκισης του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, καθώς σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπάρχουν μόλις 9 επιμελητές που είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν την όλη διαδικασία.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι, τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας και ζητούν να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναστολής.

Σύμφωνα με το άρθρο 98 του νέου νόμου, στην περίπτωση που ένα αδίκημα τιμωρείται μόνο με κοινωφελή εργασία, θα τιμωρείται εφεξής με χρηματική ποινή, ενώ σε περιπτώσεις βαρέων πλημμελημάτων δεν υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής μέρους της ποινής σε κοινωφελή εργασία.