Δύο μέλη σπείρας με καταγωγή από την Βουλγαρία, ηλικίας 51 και 36 ετών, που δραστηριοποιούνται στην υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών με μηχανισμό που τοποθετούνταν σε ΑΤΜ, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω χθες (24/09/2022) στην περιοχή του Ευόσμου στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν παγιδεύσει 3 ΑΤΜ σε Εύοσμο, Νεάπολη και Χαριλάου με σκοπό την υποκλοπή στοιχείων και την κατασκευή αντιγράφων καρτών.

Εις βάρος αυτών και ενός ακόμη συνεργού τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, απάτη με υπολογιστή σε βαθμό κακουργήματος, παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Μετά από σχετική καταγγελία, διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς ότι από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022, οι δράστες είχαν τοποθετήσει τους 3 μηχανισμούς παγίδευσης σε ΑΤΜ τραπεζικών υποκαταστήματων, υποκλέπτοντας στοιχεία τουλάχιστον 665 τραπεζικών καρτών οι οποίες και ακυρώθηκαν εγκαίρως από τα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Οι κατηγορούμενοι τοποθετούσαν έναν μηχανισμό παγίδευσης στην   υποδοχή καρτών του ΑΤΜ και ένα πλαστικό κάλυμμα στο οποίο είχε προσαρμοστεί κατάλληλα μικροκύκλωμα και κάμερα. Στη συνέχεια το κολλούσαν στο επάνω πλαστικό περίβλημα του ΑΤΜ για την καταγραφή του κωδικού PIN που πληκτρολογούσε ο κάτοχος της κάρτας κατά τη χρήση της.

Η ζημιά υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 665.000 ευρώ, ενώ παράλληλα προστατεύθηκε μεγάλος αριθμός κατόχων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από τη δημιουργία αντίγραφων καρτών.