Μέχρι τις 16 Ιουνίου πιθανολογείται να έχει επιστρέψει στην κανονική του ροή το νότιο τμήμα του ποταμού Δνείπερου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση διορισμένου αξιωματούχου από τη Μόσχα. Υπενθυμίζεται πως η καταστροφή του ουκρανικού φράγματος Καχόβκα που συνέβη μέσα στην εβδομάδα προκάλεσε πλημμύρες στη συγκεκριμένη περιοχή. Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Σάλντο, που είναι επικεφαλής του ελεγχόμενου από τη Ρωσία τμήματος, ανέφερε ότι η στάθμη του νερού στη Νόβα Καχόβκα, την πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται κοντά στο φράγμα, έχει τώρα υποχωρήσει κατά 3 μέτρα σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα της Τρίτης.

Όπως είπε ο ίδιος: «Έχει ξεκινήσει η απάντληση των υδάτων και η περισυλλογή αντικειμένων από τους δρόμους», ενώ πρόσθεσε ότι πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πλημμυρισμένες συνοικίες της Νόβα Καχόβκα καθώς και από το Ολέσκι και το Χόλα Πρίσταν. Ο ίδιος εξήγησε ότι με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς της ρωσικής εταιρίας υδροηλεκτρικών σταθμών RusHydro, ο Δνείπερος θα επιστρέψει στην κανονική του ροή στο τμήμα νοτίως του κατεστραμμένου υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα έως τις 16 Ιουνίου.

Κατηγορίες περί βομβαρδισμών

Παρόλα αυτά, ο Σάλντο κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι βομβάρδισε σημεία στα οποία είχαν καταφύγει προσωρινά πλημμυροπαθείς, λέγοντας ότι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω των επιθέσεων. Ανήρτησε επίσης τη φωτογραφία ενός κατεστραμμένου κτιρίου, λέγοντας ότι πρόκειται για ξενοδοχείο. Ωστόσο, το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει από ανεξάρτητη πηγή τις δηλώσεις περί βομβαρδισμών, που θυμίζουν αντίστοιχους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.