Η άθλια πρακτική της αναζήτησης ψήφου στα θολά νερά νεοναζιστικών μορφωμάτων έσωσε την… κατάσταση, αφού η 4η (5η αν διαχωριστούν περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019) ήττα καταγράφεται στο παθητικό του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όμως σε αυτό του Αλέξη Τσίπρα.

Οι προτροπές Κασιδιάρη αλλά και άλλων αμετανόητων χρυσαυγιτών, όπως του Μπαρμπαρούση, μπορεί να έτυχαν αποδοχής στο κοινό τους, το μόνο στο οποίο ενδεχομένως να συνέβαλαν ήταν να μην καταγραφεί καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως αυτό που έμεινε είναι η… ρετσινιά για το κόμμα της… Αριστεράς που έκανε σημαία του την «προοδευτική κυβέρνηση». Και μπορεί η συγκεκριμένη στρατηγική να ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, όμως στηρίχθηκε από την Κουμουνδούρου και τα στελέχη του κόμματος που δεν αντέδρασε στις εκκλήσεις και παρακλήσεις του προ την πιο ακραία μορφή, αυτήν των νεοναζί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει αποκτήσει το στίγμα και αυτό δύσκολα θα φύγει. Οι εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα ήταν συνεχείς την τελευταία εβδομάδα μέσα από τις προεκλογικές παρεμβάσεις του. Δεν σώθηκε εκλογικά, έδειξε όμως ότι μπροστά στα μικροκομματικά συμφέροντα δεν ορρωδούν προ ουδενός…