Όταν το Περιστέρι γίνεται πιο “μεγάλο” από την Θεσσαλονίκη

838

ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ομιλίες του Α. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και του Κ. Μητσοτάκη στο Περιστέρι, ήταν σχεδόν ταυτόχρονες, αλλά δεν ήταν καθόλου ίδιες.

ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε και πάλι σε «αραιό» ακροατήριο. Χωρίς παλμό και ενθουσιασμό. Υπήρξαν πάλι, δρακόντεια και υπερβολικά μέτρα ασφαλείας. Έγιναν προληπτικές προσαγωγές. Και έξω από το λιμάνι όπου μίλησε ο πρωθυπουργός, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ενώ αισθητή έγινε και πάλι η μεταφορά Ρομά με πούλμαν, μήπως και «πυκνώσει» το ακροατήριο του Α. Τσίπρα.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη έγινε μπροστά σε πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών. Χωρίς ακρότητες και μεταφερόμενους πληθυσμούς, αλλά ενθουσιώδες και αποφασιστικό. Με ασφάλεια, αλλά χωρίς δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Και με απρόσμενες «ενισχύσεις»: Πολλά ταξί με ελληνικές σημαίες, έκαναν ένα κομβόι από το κέντρο της Αθήνας έως το Περιστέρι, «απαντώντας» έμπρακτα και καθαρά, στο πρόσφατο κάλεσμα του ξεπεσμένου «καραμανλικού» και όψιμου συνοδοιπόρου του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λυμπερόπουλου, κάθε ταξί να γίνει εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΗΝ Θεσσαλονίκη έγινε μια μικρή και μουντή συγκέντρωση του χθες. Στο Περιστέρι έγινε ένα μεγάλο και φωτεινό συλλαλητήριο του αύριο. Στην Θεσσαλονίκη μίλησε ένας απερχόμενος. Στο Περιστέρι μίλησε ο επερχόμενος. Στην Θεσσαλονίκη εκτέθηκε η καθολική αποτυχία ενός ανίκανου και διχαστικού καθεστώτος. Στο Περιστέρι δεσμεύτηκε αυτός που μπορεί να επιφέρει την προοδευτική αλλαγή στην χώρα.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ήταν καταλυτική. Και παρ’ ότι η νύφη του Βορρά είναι μια πραγματικά μεγάλη-με όλες τις σημασίες- πόλη, χθες φάνηκε «μικρότερη» από το Περιστέρι.

ΑΛΛΑ μόνο για λίγο. Αύριο θα μιλήσει στην Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης. Ο οποίος την επέλεξε για την κεντρική προεκλογική ομιλία του, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Αύριο στην συμπρωτεύουσα, εκτός από το μήνυμα της νίκης του αύριο, θα ακουστεί κι ένα υπερήφανο «είμαστε εδώ», για να περιοριστούν οι δυσμενέστατες συνέπειες της εθνικά κάκιστης συμφωνίας των Πρεσπών.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr