Με μια βαρύγδουπη δήλωση περί κινδύνου της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας κεραυνοβόλησε, το 2011, τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήθελε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση που είχε προτείνει, τότε, η Ευρωπαϊκή Ενωση και περιελάμβανε κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους και πρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Αλ. Τσίπρας, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (του 4%), αντέδρασε πρώτος, καταγγέλλοντας την τακτική του Γ. Παπανδρέου και χαρακτηρίζοντάς τη ζαριά, για να έρθει τελικά μερικά χρόνια αργότερα και να αποφασίσει ο ίδιος τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αφορμή την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – και να παίξει τα ρέστα της χώρας.

Το «m» απευθύνθηκε σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έζησαν από κοντά εκείνη την περίοδο και μάλιστα έχει χαραχθεί στο μυαλό τους, διότι όπως υπογράμμισαν επρόκειτο για έναν «καιροσκοπισμό» του Αλέξη Τσίπρα, τις συνέπειες του οποίου πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε ακριβά.

Τις συνέπειες των… σαλτιμπαγκισμών τους πληρώσαμε και εξακολουθούμε να τους πληρώνουμε και μάλιστα ακριβά

«Στα εθνικά και τα μείζονα θέματα δεν χωράει καιροσκοπισμός από πολιτικούς που επιδιώκουν να κυβερνήσουν τον τόπο», τονίζει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, προσθέτοντας ότι «η στάση του Αλέξη Τσίπρα για τα δημοψηφίσματα αφενός όταν είχε κατατεθεί ως πρόταση από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και η αλλαγή όταν ο ίδιος το αποφάσισε και μάλιστα να διεξαχθεί εντός πέντε ημερών δείχνει αναξιοπιστία, καιροσκοπισμό, και κυρίως έλλειψη συνολικής θεώρησης για την πορεία της χώρας. Κι αυτήν την πολιτική την έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός πάρα πολύ ακριβά», καταλήγει.

Από την πλευρά της η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη στέκεται και στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σεβάστηκε καν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Κατακεραυνώνει δε τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για αμφισημία εκ μέρους του!

«Δυστυχώς τα δημοψηφίσματα χρησιμοποιήθηκαν από τον κ. Τσίπρα όχι για την έκφραση της λαϊκής βούλησης. Θα πρέπει να διασφαλίζονται οι όροι και να υπάρχουν και εγγυήσεις, σεβασμού του αποτελέσματος», αναφέρει η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει σκωπτικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεπής στον τακτικισμό, χρησιμοποιώντας σημαντικά εργαλεία της δημοκρατίας και υποτάσσοντάς τα στον βωμό ενός αποτελέσματος που εκ των προτέρων έχει αποφασίσει να δημιουργήσει.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναθεώρησε την άποψή του σχετικά με τα δημοψηφίσματα, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει: «Αυτό είναι χαρακτηριστικό όχι μόνο της αμφισημίας τού “άλλα λέγαμε κι άλλα κάναμε”, αλλά και του πόσο εύκολα ξεπερνά ύψιστης σημασίας θεσμικά ζητήματα τα οποία η σύγχρονη Αριστερά θα έπρεπε σέβεται».

Καταδίκαζε το «δημοψήφισμα Παπανδρέου» για να εξαγγείλει το… δικό του

«Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν από την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας. Ο πιο δημοκρατικός τρόπος έκφρασης της λαϊκής βούλησης είναι οι εκλογές και όχι το δημοψήφισμα».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΟΥΜΠΟΥΡΑΣ

Τη… βαρυσήμαντη αυτή δήλωση έκανε ο τότε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Τρίτης, 1 Νοεμβρίου 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε εν μέσω μνημονιακής περιόδου την απόφασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου, όπως είπε, «να μιλήσει ο λαός και να αποφευχθεί η χρεοκοπία».

Το «δημοψήφισμα Γ. Παπανδρέου», μπροστά στη γενική κατακραυγή και κυρίως λόγω της αντίδρασης του τότε υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, τελικώς δεν έγινε, ο ΓΑΠ παραιτήθηκε και σχηματίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, και κάτω από ανάλογες συνθήκες, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που με σφοδρότητα είχε καταδικάσει το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει ο Γ. Παπανδρέου και ουδέποτε διεξήχθη, ο πολιτικός που είχε περιγράψει με τα μελανότερα των χρωμάτων τις συνέπειες του δημοψηφίσματος το 2011, αποφάσισε να το πραγματοποιήσει ο ίδιος.

Το 2011, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον τότε πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, ότι οδηγούσε τη χώρα στην καταστροφή και το καλοκαίρι του 2015 υιοθέτησε πλήρως τις απόψεις του και προκήρυξε ένα δημοψήφισμα, το οποίο προκάλεσε τη χρεοκοπία των τραπεζών, την επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση και την επιβολή ενός σκληρού μνημονίου, με μέτρα τα οποία κανείς δανειστής δεν ζητούσε έξι μήνες νωρίτερα.

Ηταν μία από τις «ιστορικότερες», αν όχι η «ιστορικότερη» κωλοτούμπα του. Η ειρωνεία δε είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, επικεφαλής τότε (όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε το δικό του δημοψήφισμα) του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών εξαπέλυσε επίθεση στον τότε πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για το δημοψήφισμα ότι «εκμεταλλεύεται το απόλυτο όπλο της δημοκρατίας ως τακτικό τέχνασμα, υπονομεύοντας την πολιτική ουσία».

Ολοι κατά
Ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε το δημοψήφισμα την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αιφνιδιάζοντας τον λαό αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αφορμή ήταν η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και επεισόδια ακόμη και κατά του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκαν όλα τα κόμματα με σκληρές δηλώσεις.

Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου «αδίστακτο και επικίνδυνο» επειδή «πέταξε σαν κέρμα στον αέρα την παραμονή της χώρας στην ΕΕ». Ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε για έναν «πρωθυπουργό σε απελπιστική κατάσταση» και προσέθετε ότι η πραγματική πτώχευση θα συμβεί πολύ προτού φτάσουμε στην κάλπη. Ακόμη και ο Φ. Κουβέλης (επικεφαλής της ΕΑΡ) επέκρινε τις «ψευδώνυμες επιλογές» και ζητούσε πρόωρες εκλογές.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου ο ΓΑΠ ενημέρωσε τηλεφωνικά το πρωί τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, ο οποίος είχε εισαχθεί σε κλινική με πόνους στην κοιλιακή χώρα, ότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί τούς έχουν καλέσει σε συνάντηση στις Κάννες. Στις Κάννες, στο περιθώριο της Συνόδου των G20, πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο θυελλώδεις ευρωπαϊκές συσκέψεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε στον Παπανδρέου με «γαλλικά» που έμειναν στην ιστορία και έθεσε χωρίς περιστροφές εκ μέρους και της κυρίας Μέρκελ το δίλημμα: ανάκληση του δημοψηφίσματος ή άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος με μόνο ερώτημα «ναι ή όχι στη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ». Οτιδήποτε άλλο, είπε, δημιουργεί επικίνδυνη νομισματική κατάσταση στην ευρωζώνη.

Στη λήξη της συνεδρίασης Σαρκοζί και Μέρκελ ζήτησαν από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να προετοιμάσει μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Βενιζέλο το σενάριο μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Βενιζέλος αρνείται να συνεργαστεί και ο τότε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επικαλείται κυβερνητικές υποχρεώσεις και αναχωρεί από τις Κάννες.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί. «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει η μονομερής απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» είπε η καγκελάριος. Επιπλέον, ανακοίνωσε το ερώτημα του δημοψηφίσματος: «Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη ή όχι;». Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις Σαρκοζί. Ο Παπανδρέου, που δεν παρακολουθούσε τις δηλώσεις των ομολόγων του, ανακοίνωσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης: «Είμαστε μέλη της ευρωζώνης, αλλά ως μέλη έχουμε και δικαιώματα και υποχρεώσεις. Προτείναμε να αποφασίσει δημοκρατικά ο ελληνικός λαός μέσω δημοψηφίσματος την κύρωση της συμφωνίας».

Στην πτήση της επιστροφής ο Βενιζέλος πρότεινε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να ανακληθεί το δημοψήφισμα. Η πρότασή του δεν απορρίπτεται, αλλά ούτε εφαρμόζεται. Τότε ενημερώνει τον πρωθυπουργό ότι κατά την άφιξή τους (στις 5 το πρωί) θα κάνει μια δήλωση για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Η δήλωση αυτή βάζει ταφόπλακα στο δημοψήφισμα.

Την επόμενη ημέρα ο Παπανδρέου παραιτείται σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τον Σαμαρά για τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης. Στις 11 Νοεμβρίου, έπειτα από έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος.

Η εξέλιξη βέβαια του «δημοψηφίσματος Τσίπρα» δεν ήταν ανάλογη του «δημοψηφίσματος Παπανδρέου». Κάνοντας «υπερ-κωλοτούμπα», ο Τσίπρας άλλαξε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, προκήρυξε εκλογές, παρότι είχε υποσχεθεί στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, που είχαν βάλει πλάτη να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, ότι δεν θα προσέφευγε σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες και κέρδισε.

από την έντυπη έκδοση του tomanifesto