Πολλές φορές οι εξελίξεις, και ειδικά στον χώρο της Αριστεράς, με τα πάθη και τα λάθη της, είναι απρόβλεπτες, όχι όμως και... αφύσικες.

Η «βουτιά» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –τουλάχιστον στα χαρτιά– στις δημοσκοπήσεις, το «ξεκατίνιασμα» διαρκείας μεταξύ των στελεχών του, οι διασπάσεις και η κατάσταση αυτοδιάλυσης στα… συστατικά του, υπακούει καθαρά… στη Μηχανική του Νεύτωνα.

Το πολιτικό (σώμα) του ΣΥΡΙΖΑ… παραδίδεται στον νόμο της αδράνειας, καθώς είτε δεν ασκούνται δυνάμεις που μπορούν να το κινήσουν, ενδεχομένως λόγω της παχυσαρκίας και της πλαδαρότητας του κομματισμού και της προσκόλλησης στην καρέκλα, είτε οι δυνάμεις-συνιστώσες που ασκούνται έχουν συνισταμένη μηδέν, δηλαδή… πολύς ντόρος για το τίποτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της Κουμουνδούρου και των 87 (δράση) και ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη (αντίδραση) ή αντίστροφα, αν το προτιμάτε, αλληλοεξουδετερώθηκαν. Ακόμη και αν κάποια στιγμή έδειξαν να καταφέρνουν να κινήσουν τον νωχελικό ΣΥΡΙΖΑ, λίγα ήταν τα μέτρα της διαδρομής που διένυσε το κόμμα με την ίδια χαμηλή ταχύτητα. Επιτάχυνση δεν καταγράφηκε ποτέ στο φύλλο πορείας, παρά μόνο μία μικρή επιβράδυνση μέχρι να… τερματίσει στην ακινησία του.

Ας δούμε τους κρίσιμους σταθμούς από την Κ.Ε, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2024, η οποία ενέκρινε την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Η κρίσιμη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφορία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου. Στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου όπου διεξήχθησαν οι διήμερες διαδικασίες, στήθηκαν τρεις κάλπες, με τα μέλη να ψηφίζουν αλφαβητικά.

Συνολικά, 163 ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής και 120 κατά, ενώ υπήρξαν και τρία άκυρα-λευκά. Μετείχαν 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα 210 στην κάλπη και τα 76 τηλεφωνικά. Από τα 294 μέλη δηλαδή, ψήφισαν 286.

Την πρόταση μομφής κατέθεσαν «87» μέλη, ενώ τη στήριξε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε «λυτρωμένος», αλλά και… παρών.

Το μπαράζ δηλώσεων και αντιδηλώσεων μεταξύ των… φρονούντων και αντιφρονούντων της Κουμουνδούρου (δηλαδή των 87 και της πλευράς Κασσελάκη) κλιμακώθηκε μέχρι τις εκλογές συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Σε παράλληλο χώρο και χρόνο συνέχισαν τις προεκλογικές περιοδείες τους οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαινίασε τα δικά του γραφεία στον Ταύρο.

Οι συσχετισμοί στις εκλογές συνέδρων καθορίζουν και το αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορέσει να διεκδικήσει την αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος προς άμεση ανεξαρτητοποίηση οδεύουν 5 βουλευτές. Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Γιώτα Πούλου, Πέτρο Παππά, Ραλλία Χρηστίδου και Κυριακή Μάλαμα. Άμεση συνέπεια της ανεξαρτητοποίησής τους είναι να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το status της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός κι αν κάποιοι προσβλέπουν να ισοφαρίσουν τη… χασούρα με την επιστροφή των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς, που κάνει το ιδρυτικό της συνέδριο αυτές τις ημέρες του… κατακλυσμού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεσοδιάστημα μέχρι να ανοίξει τις πύλες του το έκτακτο συνέδριο, τα όργανα (κομματικά και όχι μουσικά τουλάχιστον προς ώρας) πρωταγωνιστούσαν στα καθημερινής προβολής επεισόδια… επιθεώρησης και πρόζας, που θα ζήλευε ενδεχομένως και ο Αλέκος Σακελλάριος. Ο Κασσελάκης να καταγγέλλει μεθοδεύσεις και κομματική νομενκλατούρα και οι 87 να διαμηνύουν ότι ο Δούρειος Ίππος της ΝΔ αποκαλύφθηκε και να εμφανίζονται αποφασισμένοι να θέσουν κάθε… κατεργάρη στον πάγκο του.

Τελευταία παράσταση, οι εντός και οι εκτός του Συνεδρίου. Το κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο μπροστά από το νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι και οι θεσμικοί της κομματικής ιεραρχίας και τάξης εντός του νυχτερινού κέντρου, στις… καρέκλες των συνέδρων.

Και κάπως έτσι… μια φορά κι έναν καιρό ο Νεύτωνας επισκέφθηκε την Κουμουνδούρου, σε ένα πείραμα της ισχύος των νόμων του... Στον ρόλο του πατέρα της Μηχανικής ο Αλέξης Τσίπρας.