Η 93η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ έχει ημερομηνία: 28 Φεβρουαρίου του 2021, η οποία, όπως συζητιέται αυτές τις μέρες, μπορεί, απλώς, να ακυρωθεί.

Όπως αναφέρει το Variety, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, συζητά το ενδεχόμενο να μη δοθούν τα Όσκαρ της σεζόν 2020, ή ν’ αναβληθούν για μια αρκετά μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας πάντως Ντέιβιντ Ρούμπιν, είχε πει τον Απρίλιο πως είναι πολύ νωρίς να επιβεβαιώσουμε το αν τα Όσκαρ του 2021 θα καθυστερήσουν.

«Είναι δυνατό να ξέρουμε πώς θα είναι τα πράγματα. Ξέρουμε ότι θέλουμε να γιορτάσουμε τον κινηματογράφο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με ποιον ακριβώς τρόπο θα το κάνουμε».

Η Ακαδημία άλλαξε ήδη τον κανονισμό της, ώστε να επιτραπεί, για φέτος, η συμμετοχή ταινιών που έκαναν την πρεμιέρα τους online, μια και οι αίθουσες είναι κλειστές, αλλά πηγές αναφέρουν πως «είναι πιθανό τα Όσκαρ να μην γίνουν όπως είναι προγραμματισμένο».

Αναπάντητα ερωτήματα και το νέο τοπίο

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και η Ακαδημία δεν έχει σχολιάσει καμία από τις φήμες που κυκλοφορούν.

Επίσης δεν είναι γνωστό αν υπάρχει κάποιο deadline, το οποίο έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία λήψης αποφάσεων.

Έτσι είναι μάλλον αδύνατο να γνωρίζει κανείς προς το παρόν τι πρόκειται να συμβεί τελικά. Τα Όσκαρ έχουν ήδη συμμορφωθεί με βάση το νέο τοπίο.

Η Ακαδημία αποφάσισε να χαλαρώσει προσωρινά τον κανονισμό αποδοχής υποψήφιων ταινιών που προέβλεπε ότι ένα κινηματογραφικό έργο μπορεί να είναι υποψήφιο για Όσκαρ αν έχει τουλάχιστον τρεις προβολές την ημέρα για επτά συνεχόμενες ημέρες σε μία κινηματογραφική αίθουσα του Λος Άντζελες.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας ανακοίνωσε ότι διευρύνει την κατηγορία των επιλέξιμων ταινιών συμπεριλαμβάνοντας προβολές στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης, του Μαϊάμι, του Σικάγο, της Ατλάντα και της ευρύτερης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο.

Επιπλέον, δικαίωμα υποψηφιότητας στα Όσκαρ δίνεται και σε ταινίες, των οποίων η πρεμιέρα αναβλήθηκε στις αίθουσες, λόγω των κλειστών κινηματογράφων και κυκλοφόρησαν μέσω υπηρεσιών streaming ή video-on-demand (VOD).

Για να επιλεγεί μία ταινία πρέπει να πληροί όλες τις άλλες προϋποθέσεις καταλληλότητας και να διατίθεται στον ασφαλή ιστότοπο streaming Academy Screening Room εντός 60 ημερών από την κυκλοφορία της σε πλατφόρμα streaming ή σε VOD.

Ο νέος κανόνας θα ισχύει έως ότου ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι με έγκριση των ομοσπονδιακών ή πολιτειακών αρχών των ΗΠΑ.
Μόλις τα μέτρα αυτο-απομόνωσης χαλαρώσουν ή αρθούν πλήρως, θα τεθεί σε ισχύ ξανά ο κανονισμός της Ακαδημίας για τις ταινίες που επιδιώκουν υποψηφιότητα.