Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ορκισθούν στις 13:00, τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης με σαφή προσανατολισμό την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, τους οποίους έχει θέσει ο πρωθυπουργός. Αυτό, άλλωστε, αναμένεται να είναι και το μήνυμά του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο παράλληλα με τη σκληρή δουλειά που έχει προαναγγείλει ήδη από τη βραδυά των εκλογών.

Η αύξηση μισθών, η αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ, η μείωση των ανισοτήτων και η κοινωνική συνοχή αποτελούν οδηγό της κυβερνητικής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, τα πρώτα νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα για να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτά θα αφορούν στην επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους, με αιχμή την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του παρελθόντος και έναν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων. Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο με όλες τις δεσμεύσεις για μείωσης φόρων, όπως η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι την οριστική κατάργηση του στο τέλος το 2027, η αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2024 του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς. Το νέο κυβερνητικό σχήματα αντανακλά την πρόθεση, αυτή καθώς είναι κατά 25% είναι γυναίκες, ηλικιακά νεότερο, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια, το δε 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Σημειώνεται ότι μετά την ορκωμοσία θα ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων. 

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.