Οι Κινέζοι ηγέτες κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στους «μονομερείς εκφοβισμούς» και υπογράμμισαν τη σημασία μιας ανάκαμψης της εγχώριας κατανάλωσης, την ώρα που οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ απειλούν τις κινεζικές εξαγωγές.
Ο περιορισμένος κύκλος των πλέον υψηλόβαθμων Κινέζων ηγετών, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, συνήλθε σήμερα κατά την τριμηνιαία συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που είναι αφιερωμένη στην οικονομία, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Οι Κινέζοι ηγέτες καταφέρθηκαν εμμέσως κατά της εμπορικής επίθεσης που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προκάλεσε ένα σφοδρό εμπορικό μπρα ντε φερ με το Πεκίνο.
Η Κίνα οφείλει να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα «για να υποστηρίξουν ενεργά την πολυμέρεια και να αντιταχθούν στις μονομερείς πρακτικές εκφοβισμού», δήλωσαν, σύμφωνα με το Xinhua.
Ο εμπορικός πόλεμος που πυροδοτήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε στην επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 145% στα κινεζικά προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ και στην επιβολή σε αντίποινα από το Πεκίνο επιπλέον δασμών 125% στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην Κίνα.
Οι εντάσεις αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν βαριά την κινεζική ανάπτυξη, κινητήριος δύναμη της οποίας είναι οι εξαγωγές έναντι μιας άτονης εγχώριας κατανάλωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν «να αναπτύξουν σθεναρά την κατανάλωση στις υπηρεσίες και να ενισχύσουν τον ρόλο της κατανάλωσης στη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ζήτησαν επίσης μείωση των βασικών επιτοκίων «στις πιο κατάλληλες στιγμές», επιβεβαιώνοντας τα σήματα που είχε ήδη δώσει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Η σύνοδος αυτή «έγινε πέντε ημέρες νωρίτερα από πέρυσι», επισήμανε η Γιούε Σου, επικεφαλής οικονομολόγος στην Economist Intelligence Unit, δείχνοντας ότι «επείγει για το Πεκίνο να ανταποκριθεί γρήγορα σε ένα κλίμα ακραίας αβεβαιότητας».
Την ώρα που η πλειονότητα των χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών τελωνειακών δασμών άρχισαν διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο δήλωσε έτοιμο «να πολεμήσει ως το τέλος», διατηρώντας ωστόσο «διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες» σε συνομιλίες «επί ίσοις όροις».
Ωστόσο για να αντεπεξέλθουν στο σοκ ενός φαύλου κύκλου εντάσεων και να επιτύχουν τον στόχο τους για ανάπτυξη «περίπου 5%» το 2025, οι Κινέζοι ηγέτες πρέπει να βρουν νέες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.
«Η σύνοδος του Πολιτικού Γραφείου δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναπτύξει νέες πολιτικές αν η οικονομία επηρεαστεί από εξωτερικά σοκ», ανέφερε σε υπόμνημά του ο Τζιγουέι Τζανγκ, οικονομολόγος του Pinpoint Asset Management.
Ωστόσο «το Πεκίνο δεν δείχνει να βιάζεται να ξεκινήσει μια μαζική ανάκαμψη σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε ο ειδικός, επισημαίνοντας ότι η σύνοδος δεν «ανακοίνωσε νέα μέτρα ανάκαμψης».
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «προτιμάει να πάρει χρόνο για να παρατηρήσει και να αξιολογήσει την έκταση όπως και το χρονοδιάγραμμα του εμπορικού σοκ», κατέληξε.
Οι οικονομικοί κύκλοι παραμένουν μετέωροι όσον αφορά την πιθανότητα μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον δασμών του για τους άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, εξαιρώντας την Κίνα.
Χθες, Πέμπτη, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι «καμία οικονομική και εμπορική διαπραγμάτευση δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ».
Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ βεβαίωσε μερικές ώρες αργότερα ότι «είχε συναντήσεις με την Κίνα».
Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, το εξειδικευμένο κινεζικό μέσο ενημέρωσης Caijing αποκάλυψε σήμερα ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει από τους επιπλέον δασμούς του ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, όπως τους ημιαγωγούς.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα του AFP να σχολιάσει σχετικά, ενώ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλέστηκε το Reuters δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες σχετικά με το αν η Κίνα προγραμματίζει εξαιρέσεις από τους δασμούς για ορισμένα αμερικανικά προϊόντα που εισάγει.
Ο εκπρόσωπος Γκούο Τζιακούν επανέλαβε στη διάρκεια της συνήθους ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις ή διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δασμούς.
«Χρειάζεται χρόνος για να προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες», επισήμανε ο Τζιγουέι Τζανγκ.
«Αυτό δείχνει ότι οι τελωνειακοί δασμοί θα επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις οικονομίες για τουλάχιστον αρκετούς μήνες», κατέληξε.
