Με την ένδειξη «εξαιρετικά κρίσιμη»  «χρωματίζουν» τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της Κυριακής και αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις για την ηγεσία και τη στρατηγική του κόμματος. Ζητούμενο αποτελεί η πρόταση για άμεση εκλογή προέδρου μέσα στο φθινόπωρο και η τελική στάση του Νίκου Ανδρουλάκη. Επί τάπητος θα βρεθούν επίσης οι πολιτικές θέσεις, η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και η στάση στο ζήτημα των συνεργασιών.

Τα ομαδικά πυρά εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται ότι οδήγησαν τον Νίκο Αννδρουλάκη ννα επαναξετάζει την αρχικη του τοποθέτηση για τη δρομολόγηση διαδικασιών στο τέλος του 2025 και να είναι κοντά στην αποδοχή του αιτήματος για την άμεση προσφυγή στη βάση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται αποφασισμένος να προτάξει το δρόμο «των καθαρών λύσεων», ο οποίος θα βάλει τέλος στον κύκλο εσωστρέφειας του κόμματος και δεν προτίθεται να σύρει την παράταξη σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Με το σύνθημα της επανεκκίνησης θα ορίσει και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στη Χαριλάου Τρικούπη, ενω θα εξηγήσει γιατί δεν επιτεύχθη ο διακηρυγμένος στόχος για τη δεύτερη θέση και γιατί ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος το βράδυ των εκλογών εστιάζοντας στο «πρασίνισμα» δύο νομών στην Κρήτη.

Εφόσον η ομιλία Ανδρουλάκη, με την οποία ανοίγει η συνεδρίαση της ΚΕ ορίσει την άμεση προσφυγή στις κάλπες, δεν θα χρειαστούν ψηφοφορίες που μπορεί να εξελιχθούν σε άγριες αντιπαραθέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ακουστεί σκληρή κριτική προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από στελέχη που θα πάρουν το λόγο και έχουν ήδη προϊδεάσει για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα.

Κινητικότητα στο «στρατηγείο» Δούκα

Με τη φράση «νομίζω ότι εάν συνεχίσουμε με αυτή την αύξηση του πανελλαδικού ποσοστού, θα γίνουμε κυβέρνηση κοντά στο 2050», ο Χάρης Δούκας απαντά στον προβληματισμό και στην αγωνία πολλών στελεχών για την «επόμενη μέρα». Με την ομιλία του θα σφραγίσει τη δήλωση  ότι είναι «παρών», θα αναπτύξει το όραμά του για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και θα επισημάνει ότι το ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σημαίνει ότι το ΠΑΣΟ θα είναι ο κορμός της. Ο δήμαρχος Αθηναίων θα επιχειρήσει να πείσει ότι στόχος του είναι η νίκη του κόμματος στις προσεχείς εθνικές εκλογές, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με όχημα  την καθαρή εκλογική του νίκη τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα ο Χάρης Δούκας θα ορίσει την απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας για το ΠΑΣΟΚ, στο δρόμο της κυβερνητικής προοπτικής.

Τα τελευταία 24ωρα ο δήμαρχος της Αθήνας βλέπει διαρκώς κόσμο, βουλευτές και στελέχη, κλείνει νέες συμμαχίες και όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητή του, από την επομένη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής θα προσπαθήσει να διευρύνει το επιτελείο του, φέρνοντας στον καθημερινό πρωινό καφέ και άλλα ικανά στελέχη να τρέξουν γρήγορα και αποτελεσματικά την προεκλογική εκστρατεία. Μέχρι στιγμής πίνουν καφέ τα πρωινά στην πλατεία Κοτζιά μαζί με τον δήμαρχο, η βασική συνεργάτις του στα επικοινωνιακά, Ανδριάννα Μαγγανιά, η οποία μαζί με τη δημοσιογράφο Πίκια Γαλάτη φροντίζουν το λόγο και την εικόνα του υποψήφιου για τη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στο «στρατηγείο» σε ρόλο «σοφού» ο πολύπειρος, Χρήστος Πρωτόπαπας, διαμορφώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό. Στο στενό επιτελείο του Χάρη Δούκα είναι ο Κώστας Πανδής (από την Ανανεωτική Αριστερά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ), ο Λάζαρος Καραούλης (υποψήφιος βουλευτής το 23 του κλίματος Ανδρουλάκη), ενώ σε ανοιχτή γραμμή με το Χάρη Δούκα είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που επέλεξε αντί να κατέβει και ο ίδιος σε αυτήν τη φάση να στηρίξει τον Δήμαρχο, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (που άνοιξε δημόσια τον κύκλο της αμφισβήτης του Νίκου Ανδρουλάκη), τα κορυφαία στελέχη Κώστας Σκανδαλίδης και Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής Απόστολος Πάνας, ο Θόδωρος Μαργαρίτης που κρατά ανοιχτούς διαύλους με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, η πρώην βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Τόνια Αντωνίου, οι Άννα Παπαδοπούλου (Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ), Μαριζέττα Αντωνοπούλου (υποψήφια ευρωβουλευτής) και Αναστασία Σημιτροπούλου (ήταν αναπληρώτρια Τύπου στο ΠΑΣΟΚ).

Η «γραμμή» Δούκα την οποία και θα αναδείξει με την ομιλία του θέλει το ΠΑΣΟΚ «να ενώνει και να μη διχάζει», ενώ όσον αφορά την επανεκκίνηση έχει ήδη προτείνει: Να οργανωθεί σε ενωτικό κλίμα η ιδρυτική επέτειος των 50 χρόνων του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη και να προγραμματιστεί Προγραμματική Συνδιάσκεψη για τις αρχές του Οκτωβρίου, όπου υποψήφιοι αρχηγοί και στελέχη να περιγράψουν το σχέδιο της επόμενης μέρας και τρίτον να στηθούν οι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας σε δύο γύρους, στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

Σε θέσεις μάχης...

Με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Παύλος Γερουλάνος σκοπεύει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να προχωρήσει ενδεχομένως στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Άλλα στελέχη που ακούγεται ότι ενδέχεται να διεκδικήσουν επίσης την ηγεσία, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, η Μιλένα Αποστολάκη, η Νάντια Γιαννακοπούλου και άλλοι θα πάρουν το λόγο για να περιγράψουν το πλαίσιο βάσει του οποίου θα διαμορφώσει το «νικηφόρο» ΠΑΣΟΚ.

Ο Παύλος Γερουλάνος, όπως λένε συνεργάτες του, σκοπεύει να ακούσει, την «ενωτική» πρόταση που θα φέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή και στη συνέχεια θα κρίνει, πότε και που, είναι ο κατάλληλος χρόνος και ο κατάλληλος τόπος για την ανακοίνωση της δικής του υποψηφιότητας. Με την ομιλία του πάντως θα επικεντρωθεί στο τι πρέπει να γίνει στο κόμμα για να αποκτήσει ξανά προοπτική εξουσίας. Ο Παύλος Γερουλάνος είναι ίσως το μοναδικό πολιτικό στέλεχος που έχει παρουσιάσει εδώ και χρόνια συνολική πολιτική πλατφόρμα με τίτλο «Αναγέννηση» και περιεχόμενο μια Πατριωτική Οικονομία και Αποκέντρωση της εξουσίας- βέβαια το 2021, όταν διεκδίκησε για πρώτη φορά την ηγεσία «έγραψε» ένα ισχνό μονοψήφιο ποσοστό. Στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο εμφανίστηκε πάντως με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση για το εγχείρημα που ετοιμάζεται να κάνει- λέγεται ότι το τελευταίο διάστημα διευρύνει τις συμμαχίες του, εντός και εκτός της Αττικής.