Η Συμμαχία OpenEU, που συγκεντρώνει 14 πανεπιστήμια και 13 ακαδημαϊκές, επιχειρηματικές, αγροτικές, δημοτικές και κοινωνικές ενώσεις από όλη την Ευρώπη είναι ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ανοικτού πανεπιστημίου

Η OpenEU θα συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη διδασκαλία και τη μάθηση.

Στόχος της OpenEU, ως το πρώτο πανευρωπαϊκό ανοικτό πανεπιστήμιο, είναι να ενισχύσει την ψηφιακή, πράσινη και κοινωνική διάσταση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (EHEA), προσφέροντας πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ανώτατη εκπαίδευση και διά βίου μάθηση για όλους, παρέχοντας προσβάσιμες και βιώσιμες διεθνείς εμπειρίες σε όλους τους φοιτητές και συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ιδρυμάτων.

Ο λόγος γίνεται για 8 από τα κορυφαία Πανεπιστήμια ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της Ευρώπης και δύο συμβατικά Πανεπιστήμια από την ανατολική Ευρώπη, που στοχεύουν σε ένα «πιο συμπεριληπτικό, δίκαιο και ψηφιακά ενισχυμένο μοντέλο, με έμφαση στη δια βίου μάθηση».

Επί της ουσίας πρόκειται για:

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας στη Βαρκελώνη (Universitat Oberta de Catalunya), στο οποίο ανήκει η πρωτοβουλία.

Τα ανοικτά πανεπιστήμια της Μαδρίτης (National University of Distance Education), Γερμανίας (FernUniversität in Hagen), Ολλανδία (Open University of the Netherlands), Ισλανδίας (Bifröst University), Πορτογαλίας, Κύπρου, το ΕΑΠ,
τα πανεπιστήμια St Cyril and St Methodius University of Veliko Tarnovo και Daugavpils University της Βουλγαρίας και της Λετονίας

Στη συμμαχία συμμετέχουν επίσης συνεργαζόμενοι φορείς, όπως τέσσερα ακόμη Πανεπιστήμια:

1. το Open University (Ηνωμένο Βασίλειο)

2. το Fan S. Noli University (Αλβανία)

3. το MIT University (Βόρεια Μακεδονία)

4. η Ουκρανική Ακαδημία Μηχανικής Παιδαγωγικής (Ουκρανία),
δύο διεθνή δίκτυα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (EADTU) και η Διεθνής Ένωση Πανεπιστημίων (IAU)

Στις μελλοντικές ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται κοινά διεθνή προγράμματα σπουδών, ένα κοινό χαρτοφυλάκιο μικροπιστοποιήσεων (microcredentials) και ενιαίος ψηφιακός χώρος εκπαίδευσης, στοχεύοντας στη ενίσχυση της ποιότητας και της ποικιλίας των εκπαιδευτικών επιλογών των φοιτητών/-τριων.

Στόχος του Ευρωπαϊκού Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι ένας φοιτητής να παρακολουθήσει έναν αριθμό θεματικών ενοτήτων από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και μέσω μίας διαδικασίας να οδηγείται σε ένα πτυχίο αναγνωρισμένο.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι/-ες από 368.000 φοιτητές/-τριες και 24.000 μέλη του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού των κορυφαίων πανεπιστημίων ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της Ευρώπης θα επωφεληθούν από το OpenEU.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και προκύπτουν από διεθνείς αξιολογήσεις, το ΕΑΠ κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων ανοικτών πανεπιστημίων στην Ευρώπη και παράλληλα, κατέχει την 8η μεταξύ των αμιγώς ανοικτών πανεπιστημίων στον κόσμο. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ενεργοί φοιτητές του ΕΑΠ αυτή τη στιγμή είναι 35.064 και οι διδάσκοντες 2.603 (εκ των οποίων οι 54 μέλη ΔΕΠ). Αξιοσημείωτο, είναι επίσης, ότι 1 στους 4 μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Ελλάδα προέρχεται από το ΕΑΠ.