Με συμμετοχή-ρεκόρ, που ανήλθε στο 79,59%, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ, κατά την οποία οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν οι προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ για την ανταμοιβή των μετόχων για το οικονομικό έτος 2022, η οποία ανήλθε συνολικά στα 1,45 ευρώ ανά μετοχή. Η απόδοση αυτή είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση του ΟΠΑΠ στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους του.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας, η οποία σημείωσε σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες για το 2022. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ανήλθαν στα 1,9 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 736 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 592,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι μέτοχοι εξήραν το τεράστιο κοινωνικό έργο του ΟΠΑΠ και την επιτυχημένη στρατηγική ESG της εταιρείας.

Στην τοποθέτησή του προς τους μετόχους, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas, σημείωσε ότι η εταιρεία αντεπεξήλθε στις σημαντικές προκλήσεις του 2022 (π.χ. επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, άνοδος πληθωρισμού, ενεργειακή κρίση), πετυχαίνοντας τους επιχειρηματικούς στόχους της και συνεχίζοντας να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κύριο Karas, οι σημαντικές επιδόσεις της εταιρείας οφείλονται στις επιτυχημένες στρατηγικές πρωτοβουλίες που υλοποιηθήκαν το 2022. Χαρακτηριστικά, ο ΟΠΑΠ εστίασε στην ψηφιοποίηση και την αναβάθμιση της διασκέδασης των πελατών, μέσω του καινοτόμου OPAP Store App, των νέων online προτάσεων, της αναβάθμισης των VLTs, των προγραμμάτων loyalty και των ενισχυμένων αποδόσεων στο Πάμε Στοίχημα, μεταξύ άλλων. Επίσης, ο ΟΠΑΠ συνέχισε να υλοποιεί ένα δυναμικό εμπορικό πλάνο, που προσελκύει πελάτες στα καταστήματα του retail δικτύου του.

Όσον αφορά στην κοινωνική προσφορά, που αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για τον ΟΠΑΠ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στάθηκε στο έργο της ανακαίνισης των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Ελληνικό Κράτος την άνοιξη του 2022. Όπως τόνισε ο κύριος Karas, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς στηρίζει χιλιάδες παιδιά από όλη τη χώρα.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες για το 2023, τονίστηκε ότι ο ΟΠΑΠ θα προχωρήσει το ίδιο δυναμικά, με γνώμονα τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών του. Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη των καταστημάτων ΟΠΑΠ ως τοπικών προορισμών οικονομικά προσιτής διασκέδασης. Επίσης, η εταιρεία θα ενισχύσει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της και θα επεκτείνει τη διαδικτυακή παρουσία της, μέσω των iLottery παιχνιδιών και της νέας, ανταγωνιστικής, online στοιχηματικής πλατφόρμας της.

Ακόμη, ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην Εταιρική Υπευθυνότητα και το Υπεύθυνο Παιχνίδι, υλοποιώντας νέες πρωτοβουλίες, που θα ενισχύσουν το κοινωνικό αποτύπωμά του και τις επιδόσεις του σε σχέση με κριτήρια ESG.