Αποφασισμένος να προχωρήσει σε δράσεις που θα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το φαινόμενο της οπαδικής βίας είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος - σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη -θα προχωρήσει σε αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει οργισμένος για το πρόσφατο περιστατικό της εγκληματικής επίθεσης που δέχτηκε η αστυνομία κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ και η οποία είχε ως συνέπεια τον τραγικό τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Σχετικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα γίνουν σήμερα στις 12.30 από τον Παύλο Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και θα αποτυπώνουν τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι «όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη».

Των ανακοινώσεων είχαν προηγηθεί η σύσκεψη του Σαββάτου και η επικοινωνία κυβερνητικών στελεχών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να γίνουν οι τελικές διορθώσεις. Πάντως, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Σαββάτου, συζητήθηκαν τα εξής μέτρα: Λουκέτο στους οργανωμένους οπαδούς, αγώνες χωρίς φιλάθλους, διακοπή πρωταθλημάτων και ευρωπαϊκός αποκλεισμός ομάδων. Το σενάριο που φαίνεται αυτή την ώρα ως το επικρατέστερο είναι η διεξαγωγή των αγώνων του επαγγελματικού αθλητισμού κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση αυτή αφορά τους αγώνες του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Kυριακάτικη ανάρτησή του στο διαδίκτυο με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου υπογράμμισε για την οπαδική βία.

«Πριν περάσω στην εσωτερική κυβερνητική δραστηριότητα, θέλω να κάνω μια αναφορά στην εγκληματική επίθεση που δέχτηκε η αστυνομία κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ, η οποία είχε ως συνέπεια τον τραγικό τραυματισμό ενός αστυνομικού. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο για την οπαδική βία, γι' αυτό δεν θα γράψω για πολλά γι' αυτά σήμερα. Θέλω όμως να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν αυτό, και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται. Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον Άλκη, στον Μιχάλη, και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας. Το οφείλουμε στα νέα παιδιά που θέλουν έναν υγιή αθλητισμό, το οφείλουμε στην κοινωνία. Και σήμερα, θέλω να σας ζητήσω να πούμε μαζί μια προσευχή για τον νέο αυτό άνθρωπο που δίνει τον αγώνα για τη ζωή του. Οι αστυνομικοί άλλωστε είναι παιδιά μας και διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για την ασφάλεια όλων μας», υπογράμμισε.

O υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ χθες, τόνισε ότι «η κοινωνία δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτη» και σημείωσε: «Αυτό που είναι αποφασισμένος να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να δώσει μία συνέχεια σε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων με έναν τρόπο αδυσώπητο, με έναν τρόπο που δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια σε κανέναν. Θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μία αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού χωρίς έλεος. Ηαναφορά του πρωθυπουργού σε αυτούς που όσο ψηλά και αν βρίσκονται υποκινούν τα φαινόμενα αυτά, λέει πολλά. Όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει. Η φράση του πρωθυπουργού δείχνει ότι κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Κανείς δεν πρόκειται να μπει σε καθεστώς προστασίας. Δεν μπορεί μία χώρα να είναι έρμαιο από ομάδες, οι οποίες θεωρούν ότι ζουν σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας».