Με κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Ελλάδας και Κύπρου και της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παύλος Μαρινάκης και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου συμμετείχαν σε συζήτηση με θέμα τις ελληνογερμανικές σχέσεις καθώς και τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα.
Κεντρικός προσκεκλημένος του KAS και της ΟΝΝΕΔ ήταν ο Γερμανός Πρέσβης Dr. Ernst Reichel, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στεργίου και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Τάσος Χατζηβασιλείου.
Τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρέσβη της Γερμανίας, αλλά και τους προσκεκλημένους και να συζητήσουν τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία και αφορούν όλη την Ευρώπη και για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όσο και για τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας η οποία πλέον αποτελεί ένα παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, έναν αξιόπιστο συνομιλητή που σέβεται και τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου, καθώς και ένα κράτος που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά του δικαιώματα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος στην Ελλάδα και στην Κύπρο Henri Bohnet αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία μεταξύ της ΟΝΝΕΔ και του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) επί σειρά ετών, καθώς και στην προοπτική ανάδειξης ικανών στελεχών από τα κοινά αυτά προγράμματα.
Ο Γερμανός Πρέσβης Dr. Ernst Reichel υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τη στρατηγική σημασία της διατήρησης, αλλά και της σύσφιξης των διακρατικών σχέσεων, ενώ δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω στη σημερινή συζήτηση και να απαντώ στα καίρια ερωτήματα που θέτουν οι νέοι της Νέας Δημοκρατίας. Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν πως για να βγούμε νικητές από τη μάχη αυτή, θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης. Η ευρωπαϊκή αυτή αλληλεγγύη αφορά το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά την Ελλάδα. Σχετικά με τον χειρισμό των προκλήσεων σε θέματα δικαίου της θάλασσας, η ευρωπαϊκή στρατηγική που ακολουθείται διακρίνεται σε τρείς κατηγορίες: την απειλή κυρώσεων, τις εντατικές συνομιλίες μετην Τουρκία, οι οποίες μεταξύ άλλων διεξήχθησαν και από τη Γερμανία και τέλος, την παροχή θετικών κίνητρων».
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου σημείωσε ότι «η βαθιά πίστη Ελλήνων και Γερμανών στις αξίες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας έχει επιβεβαιωθεί με πράξεις σε καλές αλλά και δύσκολες συγκυρίες. Ενώ θα περίμενε κάποιος οι κρίσεις να αποδυναμώνουν τις σχέσεις των δύο λαών, αντίθετα αυτές γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, μάλιστα, οι δύο χώρες πρωταγωνίστησαν από κοινού με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια για ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, τόσο της υγειονομικής κρίσης όσο και της επακόλουθης οικονομικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κοινή προσπάθεια για δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Όλοι οι Έλληνες προσβλέπουμε σε ακόμη περισσότερες επενδύσεις γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, προσδοκούμε στην ακόμη μεγαλύτερη στήριξη της Γερμανίας όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη συμπαράσταση σταθέματα που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία».
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του υπογράμμισε τις παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, τονίζοντας ότι την εποχή της δικτατορίας πολλοί αγωνιστές κατά της δικτατορίας πολέμησαν για τη δημοκρατία από τη Δ. Γερμανία. Μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο αείμνηστος Μπακογιάννης, συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέλυσε τα σημερινά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε από τον Γερμανό Πρέσβη την κατανόηση της χώρας του στις ελληνικές ευαισθησίες. «Η Ελλάδα κινείται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή που η Τουρκία παραβιάζει κάθε έννοια καλής γειτονίας». Ακόμη, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ανέδειξε τις στενές εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, τονίζοντας ότι έχουμε μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, προς όφελος των νέων επιστημόνων. Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Πρέσβη ότι σε λίγες μέρες η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Γερμανούς τουρίστες και να τους παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.
Αναφερόμενος στη στενή συνεργασία της ΟΝΝΕΔ με το KAS τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης τόνισε τις κοινές αξίες των δύο πλευρών. Αφού ευχαρίστησε θερμά τον Γερμανό Πρέσβη για τη συμμετοχή του, δήλωσε τα εξής: «Είναι υποχρέωση όλων των νέων που ασχολούνται με την πολιτική, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, να επιδιώκουν την επικοινωνία και την ανταλλαγή στοιχείων του πολιτισμού και του τρόπου ζωής. Για την Ελλάδα, η Γερμανία είναι ένας σημαντικός εταίρος και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Οργάνωσή μας, η οποία ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους νέους των δύο χωρών και επιδιώκει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό, συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς που υπηρετούν τους ίδιους σκοπούς. Περίτρανη απόδειξη της πρόθεσης μας αυτής δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή μελών της ΟΝΝΕΔ στο προσφάτως ιδρυθέν ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας, στο εποπτικό συμβούλιο του οποίου εκπροσωπείται η Οργάνωση μας».