Ο λόγος για τον νυν γραμματέα Οργανωτικού και δικηγόρο Ορφέα Γεωργίου, ενός εκ των στενότερων συνεργατών του γραμματέα της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη. Η εκλογή του θα γίνει στο ΣΕΦ, στο Συνέδριο της «γαλάζιας» νεολαίας, στις 3-5 Ιουνίου. Σε συνέντευξή του στο tomanifesto και την Ντόρα Κουτροκόη, ξεδιπλώνει το όραμά του για τα πανεπιστήμια και τις νέες γενιές.
Τι μηνύματα λάβατε από τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών;
Για 34η εκλογική διαδικασία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατακτά την πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές. Και αυτό είναι το πιο ισχυρό και ηχηρό μήνυμα της φοιτητικής κοινότητας. Η φωνή, οι ιδέες και οι προτάσεις μας εκφράζουν την πλειοψηφία του φοιτητικού κόσμου. Οι φοιτητές επέλεξαν την πρόοδο από την οπισθοδρόμηση, την ασφάλεια από την ανομία και στήριξαν τις θέσεις και τις προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ένα σύγχρονο, ασφαλές και προοδευτικό πανεπιστήμιο.
Εντέλει, θα αλλάξει ποτέ η εικόνα στα πανεπιστήμια; Γιατί δεν μπορείτε κι εσείς –ως κυβέρνηση– να αντιμετωπίσετε τα φαινόμενα ανομίας, παραβατικότητας και απουσίας ελευθερίας έκφρασης;
Είμαστε από την πρώτη στιγμή απέναντι σε κάθε φαινόμενο ανομίας, ανασφάλειας και παραβατικότητας. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να είναι χώροι ελεύθερης έκφρασης και προόδου, γεγονός που με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γίνεται πράξη. Δεν είναι τυχαίο ότι η πάγια θέση μας για κατάργηση του ασύλου ανομίας και παραβατικότητας έγινε νόμος του κράτους και μάλιστα ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση. Με τη θέσπιση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα λάβουν τέλος και τα όποια φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας συνεχίζουν να υφίστανται, όσο και αν κάποιοι πεισματικά το αρνούνται. Τι έχουν να φοβηθούν άραγε;
Υπάρχει τελικά τρόπος να επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω οικονομικής κρίσης;
Εχουμε δει τα τελευταία χρόνια να επιστρέφουν πολλοί νέοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και σε αυτό φυσικά συμβάλλουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με συγκεκριμένα κίνητρα και την πολιτική που ακολουθεί με επίκεντρο τους νέους ανθρώπους. Οσο τα πανεπιστήμιά μας γίνονται πιο εξωστρεφή, όσο μειώνεται η φορολογία και ενισχύονται τα κίνητρα για τους νέους με επενδύσεις και φιλελεύθερες πολιτικές, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται το ρεύμα επιστροφής των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν την τελευταία δεκαετία.
Πώς σκέφτεστε να ενισχύσετε τη σχετικά περιορισμένη διείσδυση και απήχηση της ΝΔ στις νεαρότερες ηλικίες;
Με το να συνεχίσουμε ό,τι κάνουμε τόσα χρόνια: να κοιτάμε κατάματα όλες τις νέες και νέους και να λέμε την αλήθεια. Να ακούμε τους προβληματισμούς τους, χωρίς αποκλεισμούς, οποιαδήποτε παράταξη ή κόμμα και αν επιθυμούν να στηρίξουν και να βρίσκουμε πραγματικές λύσεις σε ό,τι τους προβληματίζει. Στο τέλος όλοι καταλαβαίνουν ότι η πραγματική πρόοδος έρχεται με διάλογο και ουσιαστικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη νέα γενιά.
Δεν ήταν σωστή η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν και τα 15χρονα στις εσωκομματικές διαδικασίες; Δεν είναι ένας τρόπος γρηγορότερης πολιτικοποίησης των παιδιών;
Ο τρόπος που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εντάξει νέες και νέους 15 χρόνων στις εσωκομματικές διαδικασίες τους δεν έχει να κάνει με την πολιτικοποίηση των παιδιών. Ηταν κίνηση απελπισίας που μοναδικό στόχο είχε τη δήθεν ενίσχυση του αριθμού των ψήφων που ο κ. Τσίπρας κατάφερε να λάβει. Εκτός αυτού, οι νέοι 15 ετών δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, γεγονός που δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική συμμετοχή τους, καθώς ένα τέτοιο σύστημα κρίθηκε άκρως διαβλητό.
Τι παραλαμβάνετε από τον Παύλο Μαρινάκη που σκέφτεστε να συνεχίσετε και τι να βελτιώσετε ή και να αλλάξετε;
Από τον Παύλο Μαρινάκη παραλαμβάνω μία ΟΝΝΕΔ για όλους. Μία ΟΝΝΕΔ συμμετοχική, ενεργή και πάνω από όλα ανοιχτή για κάθε νέα και νέο που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα κοινά. Αυτό ακριβώς θα επιδιώξω κι εγώ με στόχο να γίνει η ΟΝΝΕΔ μία οργάνωση, μία πλατφόρμα παραγωγής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και προτάσεων πολιτικής με επίκεντρο τη νέα γενιά, τους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες που θέλουν να εργαστούν, να προοδεύσουν και να πετύχουν τους στόχους τους στη χώρα μας.