Την Παρασκευή 10 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 98 χρόνια από την ίδρυση του Ολυμπιακού, του αθλητικού συλλόγου με τις πιο πολλές κατακτήσεις τροπαίων στην Ελλάδα.
Η ίδρυση του Ολυμπιακού
Ο Ολυμπιακός δημιουργήθηκε έπειτα από τη συγχώνευση του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.
Ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος θέλησε να εκφράσει δύναμη, αθλητική ισχύ, ήθος, ευγενή άμιλλα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες με το όνομα του συλλόγου, αλλά και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Μανούσκος ήταν οι «νονοί» του.
Ο δεύτερος έγινε ο παρθενικός πρόεδρος των Πειραιωτών, ενώ ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος ήταν ανώτατος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού, ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου.
Τα χρώματα του Συλλόγου, ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδέα του Γιάννη Ανδριανόπουλου. Το κόκκινο, επιλέχθηκε ώστε να συμβολίζει το πάθος για τη νίκη, ενώ το λευκό την αγνότητα και την ευγενή άμιλλα.
Πολύ σημαντική ήταν ασφαλώς και η συμβολή των Ανδριανόπουλων (πέντε αδέρφια συν τον πατέρα τους) οι οποίοι σε συνεργασία με άλλους επιφανείς παράγοντες της πειραϊκής κοινωνίας, «γέννησαν» ένα αθλητικό σωματείο, για να αμφισβητήσουν άμεσα την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ενός σωματείου του Πειραιά, με πολύμορφη δραστηριότητα (λογοτεχνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική). Η οικογένεια των Ανδριανόπουλων είχε στην ιδιοκτησία της ένα εμπορικό οίκο, που διηύθυνε τότε ο πατέρας τους, Ανδρέας. Τα πέντε αδέρφια ταυτίστηκαν με το ξεκίνημα του συλλόγου και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, καθώς φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα.
Ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.
Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε πρώτο, ενώ ακολούθησαν το 1926 το βόλεϊ, το 1931 το μπάσκετ, το πόλο, η κολύμβηση, ο στίβος, η πάλη και η πυγμαχία, ενώ πλέον ο σύλλογος διαθέτει και τμήμα χάντμπολ.
Ο πρώτος αγώνας και ο πρώτος ύμνος
Ο Ολυμπιακός έδωσε το πρώτο του παιχνίδι στις 30 Απριλίου του 1925 στο Ποδηλατοδρόμιο και ήταν εναντίον της ομάδας του γαλλικού πολεμικού πλοίου Ζαν Ντ’ Αρκ. Τελικό σκορ 6-0 υπέρ του νεοσύστατου συλλόγου, τον οποίο συνόδευε μεγάλος αριθμός φιλάθλων από τα πρώτα του παιχνίδια. Το 1931 οι Πειραιώτες κατακτούν το πρώτο τους πρωτάθλημα και ο σύλλογος αποτελεί έμπνευση Μίμη Ξ. Βασιλειάδη που έγραψε τους στίχους του πρώτου ύμνου («Ένα, δύο, τρία γκολ, παντού πανικός! Θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός!») του συλλόγου, ενώ ο Γιάγκος Ε. Λαουτάρης έγραψε τη μουσική.
Τρόπαια
Η ομάδα μετρά 83 τίτλους στο ποδόσφαιρο, 47 πρωταθλήματα, 28 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 3 Κύπελλα Μεγάλης Ελλάδας και 1 Βαλκανικό Κύπελλο.
Στο μπάσκετ είναι 28 για τους Άνδρες, με τις 13 από αυτές να είναι πρωταθλήματος, 11 Κυπέλλου, 3 Ευρωλίγκες και 1 Διηπειρωτικό, ενώ στις Γυναίκες κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια με τέσσερα σερί νταμπλ και 5 πρωταθλήματα συνολικά.
Έχει 74 κούπες στο βόλεϊ με 56 για τους Άνδρες (30 πρωταθλήματα, 16 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 6 Λιγκ Καπ και 2 Κυπελλούχων) και 18 για τις Γυναίκες (8 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα αλλά και το Challenge Cup), 94 στο πόλο με 68 για τους Άνδρες (36 πρωταθλήματα, 24 Κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης) και 26 για τις Γυναίκες (13 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ Ελλάδας, 3 Ευρωλίγκες, 1 Κυπελλούχων, 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης) και 6 στο χάντμπολ (3 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ), ενώ το παλμαρέ της ομάδας συμπληρώνουν δεκάδες ακόμη τίτλοι στην κολύμβηση, τον στίβο, το πινγκ-πονγκ, αλλά και διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα, στην πάλη, την πυγμαχία, στις καταδύσεις, την ξιφασκία, αλλά και την ενόργανη γυμναστική.
Όταν ο Ολυμπιακός έγινε Θρύλος και τα ρεκόρ
Η δεκαετία του ’50 ήταν ιστορική για τον Ολυμπιακό, καθώς τον έκανε Θρύλο στη συνείδηση των οπαδών του, αφού έφτασε στην κατάκτηση των 6 σερί πρωταθλημάτων (1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959).
Το συγκεκριμένο ρεκόρ έσπασε 2 φορές. Την πρώτη από το 1996 μέχρι και το 2003, ενώ τη δεύτερη από το 2011 μέχρι και το 2017.
Το ευρωπαϊκό του ποδαρικό
Τον Σεπτέμβριο του 1959 ο Ολυμπιακός κάνει ευρωπαϊκό ντεμπούτο, καθώς αγωνίζεται κόντρα στην τεράστια Μίλαν για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο πρώτο του παιχνίδι για εκείνη τη σεζόν και το 2-2 σφραγίζει τις προσπάθειες των δύο ομάδων. Αυτή ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Νίκη επί της Σάντος του Πελέ!
Στις 4/7/1961 ο Ολυμπιακός επικρατεί 2-1 της αήττητης Σάντος του Πελέ σε φιλική αναμέτρηση και παρότι επρόκειτο για ανεπίσημο παιχνίδι, μνημονεύεται ακόμα λόγω της δυναμικής του αντιπάλου. Ο Αντώνης Ποσειδώνας πέτυχε το ένα από τα δύο γκολ, απέναντι στην ομάδα του τεράστιου Βραζιλιάνου άσου, που είχε παίξει man to man ο Κώστας Πολυχρονίου και το άλλο το είχε σημειώσει ο Τάσος Σουρούνης, με σουτ από 25 μέτρα!
Μάλιστα, αυτό το αποτέλεσμα αποτέλεσε αιτία για τη δημιουργία νέου ύμνου για τον σύλλογο. «Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ», ερμηνεύει ο Στράτος Παγιουμτζής σε σύνθεση και στίχους του Γαβριήλ Μαρινάκη.
Ο νεότερος ύμνος του Ολυμπιακού
Το 1980 ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα, το οποίο είναι το πρώτο του σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι Σπύρος Βαλσαμάκης και Σωτήρης Κιλιμάντζος γράφουν τον τωρινό ύμνο («Θρύλε των γηπέδων») των «ερυθρόλευκων», τον οποίο ερμηνεύει ο Χρήστος Βολιώτης.
Η τραγωδία της Θύρας 7
Ημέρα μνήμης, ημέρα θλίψης για τον Ολυμπιακό η 8η Φεβρουαρίου, αφού το 1981 έπειτα από το ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ για την 20ή αγωνιστική, στο οποίο επικράτησε 6-0 σημειώθηκε η τραγωδία της Θύρας 7.
Η μεγαλύτερη όχι μόνο στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού, ακόμα και έως τώρα, αφού έχασαν τόσο άδικα και πρόωρα τη ζωή τους 21 φίλαθλοι. Η μεγάλη χαρά για τη νίκη, έγινε απέραντο δράμα. Ένας φίλαθλος γλίστρησε στα σκαλιά και πολλοί οπαδοί που ακολουθούσαν, προερχόμενοι από την «τυφλή» γωνία πριν τα σκαλιά, ποδοπατήθηκαν.
Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους επί τόπου από ασφυξία, ενώ άλλοι κατέληξαν αργότερα και 54 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο μικρότερος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, ήταν μόλις 14 ετών και ο μεγαλύτερος 41. Ανάμεσά τους και μια κοπέλα 23 ετών.