Αυτοδυναμία Μητσοτάκη στις δεύτερες εκλογές επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις της περιόδου κάνοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ιδρώνουν.

Η κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταφέρει απόλυτο ρεκόρ διατηρώντας τις δυνάμεις της καθόλη την περίοδο διακυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι έχει κληθεί να διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις, αλλά πηγαίνει ολοταχώς στην επανεκλογή της.

Με το ενδεχόμενο ακυβερνησίας να απειλεί την χώρα, οι ψηφοφόροι κινούνται εκ του ασφαλούς και θα ψηφίσουν με κριτήριο την ασφάλεια. Υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτουργεί και η στάση των υπολοίπων κομμάτων τα οποία επί της ουσίας αποκλείουν με τις απαιτήσεις τους κάθε πιθανότητα συγκυβέρνησης.

Ο Π. Σταθόπουλος, δρ Πολιτικών Επιστημών ειδικός εκλογικός αναλυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής αποκρυπτογράφησε τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις για το εάν για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτηθούν διπλές εκλογές. Όπως γράφει στην Καθημερινή, στο δεύτερο μισό του Μαΐου η Ν.Δ εμφανίστηκε ανοδικά σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες έρευνες όλων των εταιρειών. Ανοδικά κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση την ενδεικτική αναγωγή που συνηθίζεται (ορισμένες εταιρείες τη δημοσιεύουν επίσημα) δηλ να αφαιρεθούν οι απαντήσεις αποχής και να θεωρηθεί ότι οι αναποφάσιστοι θα έχουν ανάλογη συμπεριφορά με τους αποφασισμένους, έχουμε τα στοιχεία ψήφου του πρώτου πίνακα εκλογές με την αναλογική ως μέση ένδειξη όλων των βασικών εταιρειών.

Για τις δεύτερες εκλογές με μπόνους δεν αλλάζει μόνο το εκλογικό σύστημα αλλά και τα ποσοστά. Δεχόμαστε ως γενική τάση την περαιτέρω ενίσχυση των δύο προπορευόμενων (όπως προκύπτει και από τα σχετικά στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η K-Research). Με βάση αυτές τις τρέχουσες ενδείξεις υπάρχει θεωρητικά δυνατότητα αυτοδυναμίας στην περίπτωση που επαναληφθούν οι εκλογές η οποία ενισχύεται και από το γεγονός ότι το 6ο κόμμα υπολογίζεται οριακά στο 3 αλλά μπορεί να μην το επιτύχει κατεβάζοντας τον πήχη για σχηματισμό κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα.