Σε κλίμα εθνικής σύμπνοιας και ομόνοιας συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής,  μετά και τις νέες εξελίξεις με την Τουρκία, όπως δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας: «Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια». Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας, υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Κατρούγκαλος: Να αποκτήσει ξανά πυξίδα η εξωτερική πολιτική της χώρας

Την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή της χώρας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την άσκηση πίεσης, αλλά και ταυτόχρονα με συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία. Πρόσθεσε δε, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

“Ήρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση”, επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

“Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας”.

“Γι αυτό το λόγο ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής, τόσο ως προς την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία- άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη”, σημείωσε “και ενεργητικά μέτρα όπως η σύγκληση της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου”, πρόσθεσε.

“Παράλληλα, να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι εργασίες οι διερευνητικές. Μόνο με αυτό τον τρόπο με ενεργητική εξωτερική πολιτική μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας”.

Ερωτώμενος για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σημείωσε: “Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό που υπάρχει ανάγκη είναι η συνέχιση της ενεργητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος”.

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Οι επιστολές στον ΟΗΕ

Αργά χθες , Δευτέρα βράδυ (9/12) το βράδυ, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Η πρώτη έχει αποδέκτη των Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, θα την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ενώ, η δεύτερη απευθύνεται στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μέσα στον μήνα, η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν δηλώσει ότι «η ανακοίνωση της υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης έχει ανεβάσει τις εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθάει και είναι προκλητική».

Στις επιστολές παρουσιάζονται αναλυτικά τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αναφέρεται επίσης η παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat του 2015 -η οποία προβλέπει τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου για την υπογραφή και ενεργοποίηση διεθνών συμφωνιών- την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέπτυξε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επιχειρήματα της Ελλάδας και ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν. Στην ουσία προετοίμασε το έδαφος για τις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους ομολόγους του, με στόχο η ρητή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.